Cevap :
1. Öğrenme, araştırma ya da gözlem yoluyla elde edilen gerçek, malumat, vukuf; (bilişimde) kurallardan yararlanarak kişinin veriye yönelttiği anlam.
2. Genel olarak ve ilksezi durumunda zihnin kavradığı temel düşünceler, malumat; insan usunun kapsayabileceği olgu, gerçek ve ilkelerin tümüne verilen ad, malumat.
3. Bilim; insan anlağının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünsel ürün, malumat, vukuf
Cevap:
Selam✨
⇒ Bilgi Nedir?
İnsanoğlu kendi dışındaki nesneleri algıladığı gibi, kendi iç dünyasını da algılar. İnsandaki bu algılama ve tanıma etkinliğine "bilme", elde edilene de "bilgi" denir.
1. Gündelik (Düzensiz) Bilgi
2. Dini Bilgi
3. Sanat Bilgisi
4. Teknik Bilgi
5. Bilimsel Bilgi: Evreni, toplumu ve insanı araştırma konusu yapan, bu araştırma konuları üzerinde gözleme, deneye ve akla dayanarak yöntemli bir şekilde elde edilen düzenli bilgiye bilimsel bilgi denir.Üçe ayrılır.
a. Formel Bilimler (İdeal Bilimler)
b. Doğa Bilimleri
c. İnsan Bilimleri
⇒ Bilimsel Düşünme
Bilişimsel düşünce bir problemi bilgisayar becerilerinde kullanarak çözümlemeyi gerektirir. Bilişimsel düşünce:
- Problem çözebilme becerisini,
- Sistemleri iyi analiz edebilmeyi,
- İnsan davranışlarını anlayabilmeyi,
- Bilgisayar ile bağdaştırabilme yeteneğini gerektirir.
⇒ Gözlem Ve Çıkarım Nedir?
Gözlem, bir şeyi izleyerek ve deneyle tespit etmek manasına gelir. Yani gözlemler somuttur. Ayrıca nesneldir, olgusaldır. Kanıtlanabilir.
Çıkarım; Tahminlere dayanır. Bir şeyi tahmin etmek demektir. Yani özneldir, kişinin kendi görüşlerine dayanır.
- ⛓️Bilimsel bilginin yöneldiği konu ve kullandığı yöntemlere göre bilimler üçe ayrılır:
⇒ Formel (İdeal) Bilimler
Konusu doğada bulunmayan, insan zihninin soyutlama gücü ile ulaştığı kavramları inceleyen bilimlerdir. Örneğin pi sayısı, rakamlar, açı,
⇒ Doğa Bilimleri
Doğada olup biten olayları, neden sonuç ilişkileriyle genellemeler yaparak açıklayan bilimler doğa bilimleridir. Fizik, kimya, biyoloji, jeoloji, astronomi gibi bilimler doğa bilimleri sınıflandırmasında yer alır.
⇒ İnsan Bilimleri
İnsanın ve toplumların tarihsel gelişim sürecinde yapıp ettiklerini inceleyen bilimler insan bilimleridir. Tarih, sosyoloji, dilbilim birer insan bilimidir.