kompozisyon nasıl yazılır en güzel anlatana teşekkür arki isteği ve en iyi ödülünü kapar ama hızlı olunn   ____KOMPOZİSYON'^+%&/()=?_?=)(



Cevap :

   Gelecekte ne olacak, ne değişecek? Bunu hiç kimse bilmiyor. Biz sadece tahmin ediyoruz. Allah gerçekleştiriyor. Her insanın kendine ait geleceği olur.
          Ben de gelecek hakkında düşünüyorum ve plan yapıyorum. Ben 5 yıl sonra üniversiteden mezun olacağım. Şimdi ben hazırlık bölümünde okuyorum, bir yıl sonra fakültemi değiştireceğim. Ben yıllarca diplomat olmayı çok istedim hâlâ da istiyorum. Diplomat olmak benim hayallerimden biri.
          Ben gelecekte eğitimli, gururlu bir insan olmak istiyorum, kendi ülkeme faydalı bir şey yapmak istiyorum.
          Bence her genç kız için bu hayatta en önemli şey ailedir. Mesela benim için aile çok kıymetli, bu yüzden ben gelecekte çocuklarım için özenli ve ilgili bir insan olmak istiyorum.
Üniversiteden mezun olduktn sonra ben farklı ülkeleri gezeceğim. Bu dünyada nasıl güzel ülkeler var? Benim için bu çok ilginç. İlkin ben Türkiye'yi gezmek istiyorum, çünkü orada çok güzel ve eski tarihi yerler var.
          Hayallerimden biri de gelecekte güzellik salonu açmak. Bence güzellik de hayatımızda çok önemli rol oynuyor. Çünkü güzellik dünyayı koruyor. Bunlar sadece benim gelecekle ilgili amaçlarım, hayallerim.
          Hayat her zaman harika olmaz, bazen iyi, bazen kötü şeyler oluyor. Ama bizim çeşitli sınavlardan geçmemiz lazım. Bu sınavlardan, kan ve ateş sınavından geçmek gerek.
          Ben amacıma ulaşmak için gayret edeceğim ve bu arzumun yerinegeleceğine inanıyorum.
Yazan: Gülvira Maylibekova
Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Hazırlık Sınıfı Öğrencisi
Okutman: Zehra Öztürk

Giriş bölümü: Verilen bir konuyu açıklayabilmek için önce açıklanması gereken düşünce bulunur ve bu düşünce giriş bölümünde belirtilir. Giriş bölümü kompozisyonun en kısa bölümlerinden biridir. Bu bölümde sadece açıklanması gereken düşünce belirtilir. Bu bölümde örnek verilmez ve açıklama yapılmaz. Kısa ve öz bilgi verilmelidir. Ayrıca giriş cümlelerinde noktalama işaretlerine de dikkat edilmelidir.
Gelişme bölümü : Gelişme bölümünde, giriş bölümünde belirtilen düşünce geniş bir şekilde açıklanır. Bu bölümde örnek verilmesi gerekiyorsa örnek verilir. Ancak örneğin diye başlanılmaz, örneğin sözcüğü kullanılmaz. Verilen örnek birden fazla olmamalıdır. Gelişme bölümü bir paragraftan fazla olabilir. 1.paragrafta anlatılan konunun devamı gibidir ama daha geniş ve açıklayıcı bir şekilde olmalıdır.
Sonuç bölümü : Sonuç bölümünde, giriş ve gelişmenin ortak düşüncesi yani ana düşünce yazılır. Bu bölüm yazılı anlatımın diğer kısa bölümünden biridir. Bu bölümde de dikkat edilmesi gereken önemli özellik fazla ayrıntıya girmemektir.Yine kısa ve öz olmalıdır

Not: Kompozisyonda sadece 3 bölüm olmak zorunda değildir. Birden fazla gelişme bölümüde olabilir. Ancak en az 3 paragraftan oluşmak zorundadır.