kına yakmak geleneği bu milli kültür öğesi,erzurum yöresini de göz önünde bulunduraraknasıl anlatılırız doğru yazın yoksa şikayet ederim

40 pn



Cevap :



Her ülkenin, her milletin ve her yörenin kendine göre gelenek ve görenekleri vardır elbet. Ama mühim olan bu geleneklere ve göreneklere sahip çıkmaktır. 
Bizler de atalarımızdan, büyüklerimizden aldığımız terbiye sonucu; zaman zaman geleneklerimizi terk etsek de, hala sahip çıkıp gerçekleştirebiliyoruz. İşte buda bizi başka milletlerden farklı kılan nokta olmalı. Örneğin; kız isteme, kına gecesi, çeyiz alıp götürme, damat kapama, düğün alayı ve sonra bitmeyen gezeler gibi geleneklerimiz sanırım dünyanın başka hiç bir yerinde yoktur. Yada vardır ama bizimkiler kadar keyif verici değildir herhalde.

İnsanın sevdiği birisiyle evlenip mutlu olması çok güzeldir. Bu yüzden de aileler birbirlerini çok iyi tanıyıp anlamalı ki mutluluk sonsuz olsun. Onun içinde büyüklerimiz zamanında çok anlamlı gelenekler oluşturmuşlardır. Örneğin bizde kız almak hiç kolay değildir. Bir, iki hatta üçüncü kez kız evi ziyaret edilir. Ve sonunda karşılıklı anlaşma sonucunda kız verilir. Ama bu sefer de düğün telaşı, çeyiz hazırlığı başlar.

Sonra bizim düğünlerimiz başka yerlerde olduğu gibi bir kaç saat içinde olup bitmez. Öncelikle kadınlar ve gelinin arkadaşları kına yakmak için gelinin evinde toplanırlar. Kaynanadan alınan bahşiş sonucunda geline türkü eşliğinde kına yakılır. Sonraki günkü kına gecesinde gelin harballı giyer ve arkadaşları ile birlikte eğlenir. Düğün günü geldiğinde, eş – dost ve akrabalar toplanır. Öncelikle düğün yemeği yenilir ve gelin ile birlikte gelinin arkadaşları hep birlikte oynarlar. Gelin ile damat ilk danslarını ederler. Böylelikle düğün gecesi de biter ve gelin baba evinde son gecesini geçirmek üzere evine döner. Sonraki sabah damadın babası yakınları ile birlikte gelini almak üzere gelin evine gelirler. Gelin ‘Hem ağlarım, hem giderim’ atasözümüze uygun bir şekilde annesinin, babasının ve büyüklerinin ellerini öper ve arabaya biner.

Bu geleneklerimiz ve göreneklerimiz her şeyi tadına vara vara yaşayalım diye bizim için önemlidir. Bizlerde bu gelenek ve göreneklerimize sahip çıkalım ki, bizden sonraki nesiller bu güzel olayların tadına varsınlar ve bizi başkalarından farklı kılanın ne olduğunu bilsinler UMARIM İŞİNE YARAMIŞTI BU NU BULABİLDİM ANCAK


Cevap:

koıpıoplşklşklpşklşklş

Açıklama: