Cevap :
Dilekçe yazmak kimimiz için oldukça zor ve karmaşık bir iştir. Çoğumuz dilekçe yazmak zorunda kaldığımızda afallarız. Bir tereddüte düşer hatta başkalarına yazdırma peşinde koşarız. Bu işi sektör haline getirip dilekçe yazımından para kazananlar bile var.
Peki nasıl dilekçe yazılır?
Dilekçede olmazsa olmaz beş bölüm bulunmaktadır; başlık, istek ya da şikayet, tarih ve ad soyad kısmı ve adres. Bunlara ek olarak bir şey eklemek isterseniz onu da ek bölümüne yazabilirsiniz.
Başlığı yazarken hangi kuruma hitap ettiğimizi yazmalıyız, sonuna da dikkatine vurgusunu eklemeliyiz. Ardından kısa ve öz cümlelerle anlatmak istediklerimizi saygı çerçevesi içerisinde belirtmeliyiz. Burada kim olduğumuzu ve yazdığımız kurumla ne alakamız olduğunu da belirtmeliyiz. Ardından saygılarımızı da “arz ederim” kelimesiyle vurgulamalıyız.
Dilekçe yazarken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de tarih ve adımızı soyadımızı yazmamızdır. Bunu yazmak istediklerimizi yazdıktan sonra sağ alt kısma yazmalıyız. İmzamızı da onaylamak için atmalıyız aksi taktirde dikekçemiz kabul görmeyebilir.
En önemli hususlardan biri de adres kısmıdır. Bunu yazmaz iseniz dilekçenin kabul görüp görmediğini ya da size gelen bir cevabı bilemezsiniz. O nedenle sol alt köseye adresinizi yazmalısınz.
Dilekçe kağıt biçimi mutlaka A4 olmalı ve koyu bir renk tükenmez kalemle yazmalısınız. Ekleyeceğiniz bir belge var ise bunu da dilekçe kağıdında belirtmelisiniz.
Dilekçe örnekleri :
Boşanme dilekçesi
Aidat iade dilekçesi
İstifa dilekçesi