Cevap :
Hava Küre (Atmosfer)
Dünyamızın etrafını saran ve dünya ile birlikte dönen gaz katmanın hava küre (atmosfer) adı verilir. Bu gaz katmanı yerin yüzeyinden itibaren sıcaklık farklılıklarına göre değişik özellikler gösteren bölgelerden oluşmuştur.
Hava kürede bulunan gazlar ortalama 1000 km kalınlığında kabul edilen Hava kürenin (Atmosferin) yerden itibaren ilk 100 km sinde %78 azot, %21 oksijen, %1 karbondioksit, su buharı, ozon, argon, kripton, ksenon, helyum, hidrojen gibi gazlar ayrıca is ve toz tanecikleri bulunur.
Hava Kürenin Özellikleri Nelerdir?
1-Hava küre çeşitli gazların karışmasından oluşan bir gaz tabakasıdır
2-Hava kürede % 78 azot , % 21 oksijen , % 1 karbondioksit , su buharı ve soy gazlar bulunur
3-Hava küre 45 – 100 km kalınlıktadır
4*Yağmur , rüzgar , şimşek gibi hava olayları ilk 11 km içinde gerçekleşir
5-Hava küre içinde her 100 m yükseldikçe sıcaklık 0,5 0C düşer
6-11 km den sonra sıcaklık - 50 0C ye kadar düşer
7-11 km den sonra havada yaşamak için gerekli oksijen bulunmaz
8-Hava kürede bulunan OZON tabakası güneşten gelen zararlı ultroviyole ışınları engeller
SU KÜRE
Su küreyi okyanuslar , denizler , göller ve nehirler oluşturur . Yer yüzünün yüzde 75 i Su Küredir Su kürenin kalınlığı ortalama 4 km dir. Kuzey ve güney kutuplarında buz kütleleri şeklinde su bulunur . Deniz ve okyanuslardaki su içinde çok sayıda ve çok çeşitli canlı yaşar. Deniz ve okyanuslarda yüzeye yakın yerlerde yaşayan planktonlar, bakteriler ve bitkiler oksijen üretirler bu oksijen hem denizlerdeki hem de karalardaki canlılar tarafından tüketilir. Ayrıca Su Küre sayesinde Güney Yarım Küre , Kuzey Yarım Küre'den serindir. Dünya'nın %71'ini Su Küre , %29'unu Taş Küre oluşturur. Bu oran Kuzey Yarım Kürede %61 Su Küre , %39 Taş Küre iken, Güney Yarım Kürede %81 Su Küre, %19 Taş Küre şeklindedir. Su Küre üzerinde birçok okyanus akıntıları yer almaktadır. Bunlardan en bilinenleri Gulf stream okyanus akıntısı ve Labrador okyanus akıntısıdır. Su Kürenin Dünya üzerindeki yüzölçümü: 361.000.000 kilometrekaredir. Bunun 350.170.000'ı tuzlu sudur.1)Dünya’mızın Gözlenebilir Katmanları
Dünya’nın gözlenebilir 3 katmanı vardır.Bunlar;
a) HAVA KÜRE ( ATMOSFER)
Çeşitli gazların karışımından oluşmuştur. Yer küreyi sarar, çevresinden uzaklaşmaz.Su buharı bu katmanda bulunur.Güneş’ten gelen zararlı ışınları engeller.Canlılar için gerekli gazları içerir.Bunlar; %78 Azot, %21 Oksijen, %1 ise diğer gazlar (Karbondioksit, su buharı…vb.).Hava Küre (Atmosferin) kalınlığı 100 km’dir.Rüzgar,Yağış,şimşek gibi hava olayları ilk 11 km’de gerçekleşir.
KARALAR-SULAR (SU KÜRE ve TAŞ KÜRE)
Bunlar iki şekilde incelenir;
B)SU KÜRE
Taş küre ile iç içe olan katmandır. Su küreyi; okyanuslar, denizler, iç kesimlerindeki çukurlara suların birikmesiyle oluşan göller, akarsular ve yeraltı suları oluşturur. Canlılar için çok önemli yaşam kaynağıdır. Su kürenin yaklaşık YÜZDE BİRİ içme suyu olarak kullanılabiliyor. Kullanılan bu suya tatlı su da denilmektedir.
c)TAŞ KÜRE ( YER KABUĞU )
Üzerinde canlıların yaşadığı katmandır. Çeşitli yapıdaki kayaçlardan oluşmuştur. Üst kısımları yer yer toprakla örtülmüştür. Yer yer yükselti, düzlük, ve çukurlardan oluşur. Kalınlığı her yerde aynı değildir.Okyanusların dibinde ince ,dağlık bölümlerde kalındır. Yer kabuğunun derinliklerine inildikçe sıcaklık artar.Taş Kürenin kalınlığı 6-70 km arasındadır.Beş katman içinde en ince olanıdır.