Cevap :
Fransız halkı önceki döneme göre büyük bir evrim geçirmektedir. Halk bilinçlenmekte sarayın, kralın, seçkinlerin denetiminden çıkmaya başlamıştır. Şehirlerde yaşayan pek çok burjuva büyük bir atılım içinde bulunmaktadır. Kitaplar yaygınlaşmakta aileler çocuklarını üniversitelere göndererek sağlam bir gelecek kurma yolunu tutarak kültürel seviyeyi yükseltmekteydi. Bağımsız yayıncıların çıkarttıkları gazete, bildiri ve broşürler, kitlesel bilinçlenmeye yol açmaktadır. Bu koşullar da toplumsal değişim taleplerinin olgunlaşmasına yol açmıştır.
Toprak sahipleri ve soylular, ayrıcalıklarını korumaya çalışmakta; bu sebepte burjuvaların soylu tabakasına geçmesini engelleyecek barikatları yükselmekteydi. Soylular statülerini koruma hevesindeyken, burjuvalar da ekonomik olarak güçlenmelerine rağmen toplumsal halklarda söz sahibi olamamaktan şikâyetçiydi. Kırsal nüfus ise üzerindeki vergi yükünün hafiflemesini istemektedir.
Devrimci düşünce, ülkede köklü yapısal değişikliklere gitmek gerektiğine inanan katmanlar arasında yayılmaya başlamıştır. Merkezi otorite ülkenin içinde bulunduğu evrimsel süreci kavrayamamış ve eski yöntemlerle sorunları halletme yoluna yönelmek istemiştir. Oysa özellikle burjuva İngiliz devrimini etkisiyle geçici çözümle yetinmek değil kitlesel olarak İngiliz modelindeki gibi ‘parlamenter monarşi rejimi’ altında yönetime katılmayı arzulamaktaydı.
Merhaba,
Fransız İhtilali 1789:
Fransa'da çıkarak dünyayı etkileyen bu gelişme monarşik yönetimlere karşı gerçekleşmiş olup ülke içindeki en kapsamlı ve sonuçları açısından en etkili halk hareketidir.
Sonuçları:
- Monarşik rejimin yerini halkın egemenliğine dayalı rejimlerin alması.
- Milliyetçilik fikrinin yayılması ile ulus-devletlerin kurulmaya başlaması.
- Çok uluslu imparatorlukların dağılma sürecine girmesi.
- Eşitlik, özgürlük, adalet ve laiklik gibi kavramların yaygınlaşması.
- Yakınçağın başlaması.
27 Ağustos 1789'da Fransa'da İnsan ve Vatandaşlık Hakları Beyannamesi yayınlanmıştır.