Alıntı yapma nedir, özellikleri nelerdir?

Cevap :

Merhaba,

Alıntı yapmak başka birinin eserinde geçen kelimeler, cümleleri veya fikirleri kullanmak anlamına gelir. Alıntı yapmanın çalmakla uzaktan yakından alakası yoktur. Çünkü alıntı yapıldığında alıntısını yapılan kişinin ismi, alıntı yapılan eserin ismi, sayfa numarası vs. kullanılmak zorundadır. Bu bağlamda alıntı yapmanın belli başlı kuralları vardır diyebiliriz. Yani kafamıza göre alıntılama yapamayız ve bu bir suçtur. Alıntı yaparken kaynak belirtmemiz gerekmektedir.  Kaynak gösterilmeden yapılan alıntılar geçerli sayılmamaktadır. Ayrıca birebir alıntı yapmasak bile bir kişinin fikirlerini kendi cümlelerimizle yazdığımız takdirde de o kişinin ismini vermek durumundayı. Aksi halde yine alıntılama kurallarına aykırı davranmış oluruz.

Başarılar :)

Merhabalar,

Alıntı yapmak, belirli bir kaynaktan bilgi aktarma işine denir. Alıntı yapılırken üç farklı metot görülür. Bunlar;

  1. Doğrudan alıntı
  2. Dolaylı alıntı
  3. Özetleme

olmak üzere üç ana başlıkta toplanabilir.

1) Doğrudan alıntı:

Doğrudan alıntı yönteminde kaynaktan alınan bilgi, olduğu gibi aktarılır. Herhangi bir yorum kesinlikle yapılamaz. Yorumun yanı sıra herhangi bir kelimenin ya da cümlenin yerini değiştirmek de yanlış olacaktır.

2) Dolaylı alıntı:

Dolaylı alıntı yönteminde ise bu sefer kaynaktan alınan bilgi işlenir ve yeni bir hale getirilir. Yeni hale getirilen bilgi içeriğin içerisinde kullanılabilir. Ancak bu hala alıntıdır. Aynı kelimeler olmak zorunda değildir. Hatta kelimenin ve cümlelerin yerleri değişebilir, bazı kelimeler atılabilir ve hatta bazı cümleler bile kesilebilir.

3) Özetleme

Özetleme ile alıntı sırasında ise önceki içerik ile yeni içerik arasında herhangi bir bağ görülmez. Konunun ne kadar ustaca ele alınabileceği ve değiştirilebileceği ise bu noktada görülür.

Başarılar!