Cevap :
Kullanım Alanları
Karbon, demire eklenerek çelik yapımında Nükleer reaktörlerdeki kontrol denetim çubuğunun yapımında Elmas mücevher yapımı ve cam gibi çok sert maddelerin kesim işleminde Grafit yüksek erime noktası, bilinen çözücülerde çözünmeme ve iyi elektrik iletkenliğine sahip olma gibi özellikleri nedeni ile kalıplanarak elektroliz kaplarında elektrot olarak, elektrik motorlarında ise kollektör olarak ve kurşun kalem üretiminde Kömür, enerji üretiminde Organik maddelerin havasız bir ortamda ısıtılması ile elde edilen aktif kömür, geniş yüzeye sahip olduğundan adsorpsiyonu fazladır ve bu nedenle de gazları, kokuyu ve rengi adsorplama özelliğine sahip olduğundan bu tür uygulamalarda kullanılmaktadır.Karbonun kullanım alanları o kadar geniştir ki, hemen hemen her yerde karbon ya da karbon bileşikleri olarak karşımıza çıkar. Saf karbon olan elmas, son derece değerli bir taştır ve mücevher yapımında kullanılır. Ayrıca çok sert ve dayanıklı olduğundan; kesme, öğütme ve delme işlemlerinde, aşındırıcı olarak uygulanır. Grafit ise yağlayıcılarda, boyalarda ve kille karıştırılarak; "kalem kurşunları"nda kullanılır. Ayrıca elektriksel iletkenliği ve erime sıcaklığı çok yüksek olduğundan, elektrikli fırın ve kuru pil ektrotları ile metal ergitme potalarının yapımında kullanılır. Kömür ve Kok, son derece yaygın kullanılan bir yakıt türüdür. Odun kömürü ise soğurma ve süzme maddesi ve yakıt olarak kullanılır. Ayrıca barut üretiminde de hammadde olarak kullanılır.
Karbon karası ise, mürekkep, karbon kâğıdı, daktilo şeridi ve boya üretiminde kullanılır. Otomobil lastiklerinin dayanıklılığını artırmak amacıyla kauçuğa katılır. Çelik üretiminde kullanılır. Bunların dışında, dezenfektan, ilaç , anestezik, parfüm ve plastik gibi pek çok yararlı madde, başka elementlerin de katılmasıyla, büyük karbon yapılarının elde edilmesi yoluyla üretilir. Kemik kömürü, pek çok maddenin renk verici bileşenlerini ve gazları tutabilir. Bu nedenle de ham şekerin renginin giderilmesinde kullanılır.
Ayrıca petrol ve petrol ürünlerinin kullanım alanları da oldukça geniştir. Tekstil hammaddesinden uzay aracı yakıtına kadar. Ve yine karbondan, karma malzemelerin yapısına katılan ve mekanik dayanımı son derece yüksek olan karbon elyafının yapıldığı biliniyor.
Karbondioksit ise, soğutucularda, yangın söndürücülerde, can yelekleri ve sallarının şişirilmesinde, kömürün parçalanmasında, kauçuk ve plastiklerin köpüklendirilmesinde, seralardaki bitkilerin büyümelerinin hızlandırılmasında ve karbonatlı içeceklerde kullanılır.
Karbondioksit, magnezyum dışında pek çok maddenin yanmasını engeller. Bu nedenle yangın söndürücüler olarakta kullanılır. Besin kaynağımız olarak kullandığımız yeşil bitkiler, karbondioksiti ve suyu, karbonhidratlara ve oksijenedönüştürürler. Böylece, ihtiyacımız olan oksijeni ve besinleri elde etmiş oluruz.
Organizma öldüğü zaman, çevreyle karbon alışverişi durur. Geriye kalan radyoaktif karbon-14 izotopu miktarı, biyolojik kökenli maddelerin yaşını belirlemekte kullanılabilir. Kalkınmış ülkelerin ekonomilerinin büyük bir bölümü,karbon içeren yakıtların, plastiklerin, kimyasal maddelerin, dokumaların ve ilaçların işlenmesine ve üretimine dayanır.karbon temelli sentetik bileşiklerin üretilmesi ve kullanılması, birçok ülkede yaşama düzeyini derinlemesine etkilemiştir.
Ayrıca nanoteknoloji çağının başlamasında en önemli rolü oynayan karbon, nanoyapılarda; nanomakinelerin,nanorobotların vazgeçilmez elemanıdır. Karbon nanoyapılar bu tür nanosistemlerin yapılmasında rakipsiz bir yere sahiptir.