Cevap :
1. Skaler Büyüklükler
Kütle, enerji, sıcaklık, iş, elektrik yükü, zaman, hacim ... gibi fiziksel büyüklüklerde yön ve doğrultu söz konusu değildir. Bu büyüklüklerin sayısal değeri ile birimi verildiği zaman büyüklük hakkında yeterli bilgiye sahip oluruz. Bu tür büyüklüklere skaler büyüklükler denir.
2. Vektörel Büyüklükler
Hız, kuvvet, ivme, yer değiştirme gibi fiziksel büyüklükler yönlü büyüklüklerdir. Bu tür büyüklükler yalnız sayı ve birimle ifade edilemez. Büyüklüğü, başlangıç noktası, yönü ve doğrultusu ile bilinebilen niceliklere vektörel büyüklükler denir.
30 km/saat hızla giden bir tren denildiği zaman, olay net olarak ifade edilmemiş demektir. Hangi yönde gittiği sorusu akla gelmektedir. Örneğin kuzeye doğru 30 km/saat hızla giden tren denilseydi, tam olarak ifade edilmiş olurdu.
Bilim camiasında kullanılan iki tip büyüklük vardır. Skaler ve Vektörel büyüklükler. Skaler büyüklükler herhangi bir yönü veya doğrultusu olmayan, sadece miktar belirten büyüklüklerdir. Uzunluk(m, cm), kütle(kg, gr), hacim(lt, cm3), zaman(s), sıcaklık(Co, enerji(J) gibi özellikler skaler büyüklükler ile ifade edilirler.
Vektörel büyüklükler ise belirli bir başlangıç noktası,yönü, doğrultusu ve şiddeti(büyüklüğü) olan niceliklerdir. Hız, ivme, kuvvet, momentum, elektrik ve magnetik alan gibi fiziksel nicelikler vektörel büyüklüklerdir. Sadce bir büyüklüğü değil, bir yönü ya da yönelimi de ifade ettiklerinden özel kurallara göre toplanırlar. Fiziksel hesaplamalarda önemli bir yere sahiptirler.
"500 km yol kaldı" ya da "bu gün hava 30Co" veya "bakkaldan 5lt süt aldım" derken skaler büyüklüklerden bahsederiz.
"Otomobil 300km/h hızla kuzey-doğuya doğru gidiyor" veya "burda manyetik alan sayfa düzleminin içine doğrudur" dediğimizde vektörel büyüklüklerden bahsetmiş oluruz.
Vektörel büyüklükler fizik için çok önemlidir. Onlar olmadan doğru bir hesaplama yapılamaz. Vektörlerin toplanması, çıkarılması ve çarpılması özel kurallar ile olur. Bu kurallara daha sonraki yazılarda değineceğim. Vektörlerin ve vektörel hesaplamaların başlangıçta iyi öğrenilmesi gerekmektedir. Vektörel hesap fiziğin temelidir diyebilirim. Onu baştan iyi kavrarsanız ilerde sıkıntı çekmezsiniz. Eğer fizikle ilgileniyorum ya da fizikle uğraşacağım diyorsanız ilk olarak bu kavramları iyi kavrmalısınız. Hepinize iyi çalışmalar dilerim.