Davranışı etkileyen iç ve dış faktörler nelerdir ?



Cevap :

.Psikolojik Durum : İnsanın duygularını, heyecanları, korkuları, ilgileri gibi psikolojik özellikleri davranışları etkiler. Örneğin, çocuğun neşeli olduğu durumlarda hoplayıp zıplaması, öfkeli olduğu durumlarda kendini yere atması, korktuğu durumlarda titremesi gibi.

.Organizmanın İçinde Bulunduğu Çevre : İçinde bulunulan fiziki çevre ve sosyal çevre davranışları etkiler. Örneğin havanın soğuk olması sonucu sıkı giyinmemizde, insanların karanlıkta sokağa çıkmadaki tedirginliklerinde fiziksel çevrenin, otobüste yaşlı birine yer vermemizde ise sosyal çevrenin etkisi vardır. Misafir geldiğinde çocukların her zamankinden daha hareketli olmaları sosyal çevrenin davranışlar üzerindeki etkisiyle açıklanır.

Geçmiş Yaşantı ve Deneyimler : Kişinin daha önceki yaşantıları ve deneyimleri davranışlarını etkiler. Örneğin daha önce köpeklerden hoşlanan ve köpeklere karşı sevgi gösteren çocuğun, bir köpeğin ısırması sonucunda köpeklerden uzak durmaya çalışması, boğulma tehlikesi geçiren bir kişinin denizden uzak durması, uzun süre hapis yatan birinin çevresine karşı ilgisiz kalması gibi.

.Tutum ve Beklentiler : Kişinin bir olay veya duruma ilişkin duygu, düşünce, bilgi, inanç ve değerlendirmeleri ve beklentileri davranışlarını etkiler. Örneğin, oğlunun spor yapmasına izin vermeyen babanın, spor kulübüne olan tepkilerinden tutumların; yarışa hazır atletlerin, başlama işareti verilmeden önce harekete geçmelerinde ise beklentilerin etkisi vardır.

 

  Merhabalar;

 Davranışı kısaca organizmanın uyarılara vermiş olduğu tepkiler şeklinde tanımlayabiliriz.Davranış kelimesi psikologlar tarafından farklı farklı bakış açılarıyla ele alındığı için tanımı ve oluşum süreci farklı şekillerde ifade edilmesi gayet normal bir durumdur.

 Davranış hem dış çevreden gelen etkilerle hem de insanın iç dünyasının etkisiyle oluşur.Bu iç ve dış etkenler bir davranışın oluşmasında genellikle birlikte faaliyet gösterirler.Bir davranışı dışarıdan izleyerek bunu iç faktörlerden mi yoksa dış faktörlerden mi kaynaklandığını anlamak her zaman mümkün değildir.Mesela bir kişinin saçını bir anda toplaması ortamın sıcaklığından rahatsız olduğu için olabileceği gibi yeni aldığı aksesuarlarını ortaya çıkarmak amacıyla da yapılmış bir davranış olabilir.

 iç ve dış faktörlere örnek verecek olursak ise;

İç faktörler: duygu,düşünce,tutum,beklenti,geçmiş yaşantı,deneyimler...

Dış faktörler: ortam,ısı,ışık,sıcaklık...