Birleşen hacim oranları kanunu

Kısa olacak

Acil

Teşekkürler..



Cevap :

Gay-Lussac 1808 yılında, birbiriyle gaz halinde reaksiyona girerek yine gaz halinde bileşikler veren reaksiyonları ve buradaki hacim değişikliklerini incelemiştir.bu çalışmalar sonunda görülmüştür ki;

N2 +3H2 → 2NH3 tepkimesinde 
3 hacim hidrojen ile 1 hacim azot tepkimeye girerek 2hacim amonyak oluşturmuştur.
Örneğin; N2 +O2 → 2NO tepkimesinde 
1 hacim azot 1 hacim oksijen tepkimeye girerek 2 hacim azot monoksit oluşturmuştur.

Aynı sıcaklık ve basınç şartlarında bir kimyasal reaksiyona giren ve reaksiyonda meydana gelen gazların hacimleri arasında basit bir oran vardır. Buna Gay-Lussac hacim oranları kanunu denir.

Merhabalar,


Birleşen Hacim Oranları Kanunu

  • Bu konuyla daha önce çalışmalar yapan bilim adamları vardı, örneğin 1780li yıllarda J. Charles, bir gaz eğer sabit basınçtaysa, bu gazın sıcaklığı arttıkça hacmininde arttığını belirtmişti.
  • Bu fikirden etkilenen Gay-Lussac, 19. yüzyılın başlarında bununla ilgili deneyler yaptı. Ve şu sonucu çıkardı: "Gazların aralarında birleşen tanecik sayıları oranının, yine bu gazların aralarında birleşen hacimleri arasındaki oranını verir."
  • Ancak Dalton bu teoriyi reddetti. Dalton bir element için "atomik yapılı veya da hiç yapılı olamaz." diyordu.
  • Bu konuya Avogadro çözüm buldu. Dalton ve Gay-Lussac'ın fikirlerini sentezleyerek şu sonucu çıkardı: "Tanecik sayılarının oranı, gazların birleşen hacimlerinin oranını verebilmesi için gazların sabit sıcaklık ve basınçta olması gerekir."
  • Ve yine Avogadro, molekül kavramının tanımı da Kimya Tarihine şu ifadeleriyle katmıştı: "Gazların eşit hacimlerinde aynı miktarda atom ve molekül içerebilmesi için bu gazların aynı sıcaklık ve basınçta olması gerekir."
  • Bunun sonucunda Avogadro'nun bu deneysel sonuçlarının varlığı, Gay-Lussac'ın ifadelerini de tam olarak doğrulamış oldu. (Dalton da böyle bir durum söz konusu değil)

Verisel İspat:

H2 (g) +  Cl2 (g) => 2HCl (g)

1 hacim      1 hacim    =  2 hacim

1 tanecik    1 tanecik    =  2 tanecik


2H2 (g) + O2 (g) =>  2H2O (g)

2 hacim    1 hacim  =   2 hacim

2 tanecik     1 tanecik   =   2 tanecik