ankara istanbul ve hakkarinin konumlarını yaklaşık olarak belirtiniz??



Cevap :

Adana, 2.108.805[1] nüfusuyla Türkiye'nin İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa'dan sonraki 5. büyük şehridir. Şehir merkezi, güney Anadolu'da Akdeniz'den 30 km içerde Seyhan Nehri'nin üzerinde bulunmaktadır. Adana ilinin idari merkezidir.

Doğudan batıya 100 kilometre boyunca uzanan Adana-Mersin Büyükşehir Bölgesi, 2,87 milyon nüfusa sahiptir. Türkiye'deki dördüncü büyük metropolitan alan olup ülkenin önde gelen bir ticaret ve kültür merkezidir.

Maden zengini 4. bölge olan Adana; krom, demir ve manganez, kurşun, çinkoyatakları açısından önem taşımaktadır.

Adana'nın merkezi; Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay illerini kapsayan coğrafi, ekonomik ve kültürel bir bölge olan Çukurova'nın merkezinde bulunur. Yaklaşık 5,62 milyon insana ev sahipliği yapan bölgenin büyük bir bölümü, tarıma oldukça elverişli, geniş ve düz bir arazidir.

ulağın Bölümleri ve Görevleri

Kulağımız vücudumuza bağlı duyma yetisine sahip bir organımızdır. Hiç düşündünüz mü kulağımızın olmadığını ya da sağır insanların yaşamlarına hiç baktınız mı duymayarak nasıl anlaşıyorlar diye. Bunun için çevrenizde bu şekilde olan insanları anlamanız yeterli olacaktır. Öncelikle size kulağın bölümlerini tanıtalım ve buna bağlı olarakta bu bölümlerin görevlerinden bahsedelim.

Kulağımız 3 bölümden oluşmaktadır. İç kulak, orta kulak ve dış kulak. Bu bölümlerin özelliklerini ve görevlerini şu şekilde açıklayabiliriz.

İç Kulak: Salyangoz, yarım daire ve dalız kanallarından oluşmaktadır. Dalız kanalı, dışarıda oluşan ses dalgalarını salyangoz bölümüne iletir. Buraya gelen ses dalgaları ise burada bulunan sinirler sayesinde beyine ulaştırılır. Yarım daire kanalları ise vücudun dengesinin düzenli olup olmadığını beyinciğe bildirir.

Dış Kulak: Kulak yolu ve kulak kepçesinden oluşmaktadır. Kulak zarı dediğimiz kısım ise kulak yolunun en sonundadır. Kulak kepçemiz kıkırdaktan oluşmuştur. Ayrıca bildiğimiz üzere kulağımız sarı bir sıvı salgılamaktadır. Bu sarı sıvı ve kulak yolunda bulunan kıllar sayesinde kulağımıza toz vs girmesini engellenmektedir.

Orta Kulak: Orta kulak bölümü örs,üzengi ve çekiç kemikleri olmak üzere 3 bölümden oluşur. Bu bölümdeki en küçük kemik üzengi kemiğidir. Bu bölüm köprü görevini görmekte ve kulak zarını iç kulak kısmına bağlamaktadır. Östaki borusu ise, bu bölümden yutak kısmına açılmaktadır. Bu sayede vücut, basınç farkını dengeleyip kulak zarının yırtılmasını önler.