Timurla Yıldırım Beyazıt arasındaki rekabetin nedenleri?



Cevap :

1402 de gerceklesmis savastır, savastan once yıldırım beyazıt ve timur'un birbirlerine uyusturucu ve kadın elbisesi gönderdikleri soylenir, beyliklerin osmanlı ordusunu terk edip timur'un tarafına gecmesi sonucu kaybedilmiştir, ayrıca yıldırım beyazıt'ın bu savasta esir dusmesi uzerine yuzugunde bulunan zehiri içip intihar ettigi soylenir.

timur han, savaştan sonra yıldırım bayezid i iyi karşıladı ve tesellide bulundu. bir osmanlı padişahına yaraşır şekilde, izzet ve ikramda bulundu. timur'un, yıldırım bayezid han'a iyi davranmadığı iddiaları uydurmadır. ancak, esaret zilletini çekemeyen yıldırım bayezid han, kederinden ve nefes darlığından kırk dört yaşında vefat etti. timur han, ölüm haberini alınca; "yazık oldu, büyük bir mücahid kaybettik" demekten kendini alamamıştır.

ankara savaşı, orta çağ'ın en büyük meydan muharebesidir. iki yüz binden fazla türk askeri, birbiri ile savaşmıştır. anadolu topraklarında iki müslüman devlet arasında yapılmış olan büyük meydan muharebelerindendir.* ankara savaşının önemli neticeleri arasında; anadolu türk birliğinin parçalanması, bizans ve istanbul fethinin elli yıl daha uzaması ve osmanlı devleti'nin gelişmesinin en azından yarim asırdan daha fazla gecikmesi sayılabilir.

timur han, ankara savaşında kırk bine yakın zayiat vermiştir. halbuki o, bu muharebeye kadar altı binden fazla kayıp vermemişti. buna, osmanlı ordusundaki sevk ve idarenin mükemmeliyeti sebep olmuştur. bazı tarihçiler, yıldırım bayezid han ile savaştığı için timur han'ı haksız olarak kötülemekte, harp sahasında olanları, zulüm ve ortalığı kana boyamak şeklinde bildirmektedir. halbuki bunun iki devlet arasında bir hâkimiyet savaşı olduğu unutulmamalı, bu savaş, tarafsız bir şekilde ele alınıp değerlendirilmelidir.