Cevap :
Çocuklar genelde 1 yaş civarında yürümeye başlarlar. Yürümeye başlamasıyla birlikte besin gereksinimleri de değişir. O artık daha aktif, hareketli, kaslarını daha fazla kullanan, enerji harcayan bir çocuktur.
Çocuğun beslenmesinde temel kural olabildiğince onu çeşitli besinlerle tanıştırmak ve değişik tatları denemesini sağlamaktır. Çocuğun beslenmesi belli bir denge içinde olmalıdır
Çocuğun beslenmesinin temel yapı taşları şunlardır:
Proteinler
Karbonhidratlar
Yağlar
Vitamin ve mineraller
Çocuğun günlük kalori ihtiyacı kilosuna göre değişebilir. Her yarım kilo için ortalama olarak 50 k civarında kaloriye ihtiyaç vardır. Bunları zengin ve çeşitli besinlerle almalıdır.
Çocuklar proteine yetişkinlerden daha fazla ihtiyaç duyan bir yapıdadırlar. Küçük bir çocuğun günlük protein ihtiyacı 15 gr civarındadır. Bu proteinlerin hemen hemen yarısı hayvansal besinlerden ve sebzelerden alınmalıdır.
Küçük çocuklara ne tür besinler verilebilir?
Hububatlar, haşlanmış patates, muz, elma, armut ( küçük parçalar halinde ), havuç, brokoli, karnabahar, ekmek, makarna, pirinç, süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, balık, fasulye, bezelye, sebzeler verilebilir.
Çocuk büyüdükçe ve yiyebilecek seviyeye gelince fındık, fıstık ve badem de yedirilebilir. Çünkü bu besinlerde de protein bulunmaktadır. Protein açısından en zengin olanlar ise et, balık, süt ve yumurtadır.
Çocukların büyümesi için kalsiyum ve demir içeren besinlere de önem vermek gerekir. Kalsiyum kaynağı açısından süt ve peynir önemli besinlerdir. Bunları ihmal etmemek gerekir. Demir açısından da yeşil yapraklı sebzeler, et, meyve ve hububatlardan yedirmek gerekir.
Meyveleri çiğneyebilecek duruma gelen çocuklara portakal, erik ve üzüm gibi meyveler verilebilir. Portakalı küçük parçalar halinde vermek gerekir. Eriğin çekirdeği çıkarılmalıdır. Olgunlaşmamış meyveleri çocuğa vermemek gerekir.
Meyvelerin kabuklarını çocuk 3 yaşına gelene kadar soymakta fayda vardır. Çünkü eğer meyve ilaçlanmış ise bu sefer meyveyi çok daha fazla yıkamak gerekecektir. Ayrıca meyvelerin kabukları çocuğun damağına yapışarak onu rahatsız edebilir.
Kavun çocuğa 2 yaşından itibaren, karpuz da 3 yaşından itibaren verilebilir. Yine kavunu ezerek vermekte fayda vardır.
Konserve halinde bulunan kayısı ve şeftaliyi çocuğa vermemek gerekir. Çünkü bu haldeki bu meyvelerde çok fazla şeker bulunur.
2 yaşına kadar çocuklara kiraz ve çilek vermemek gerekir. Bunlar bu dönemlerdeki çocuklarda alerjiye yol açabilir. 2 yaşından sonra da özellikle çileği ezerek çocuğa vermek gerekir. Kirazın da çekirdeğini çıkarmak gerekir.
Evet. Çünkü; çocuklar gelişme döneminde oluyorlar. Vitamin , mineral,protein onların sağlığı ve kemik gelişimi için iyi.