Deterjan Tanımı ve Tarihçesi
Deterjan; seyreltik çözeltilerde temizleme özelliği bulunan yüzey aktif madde veya yüzey aktif maddeler karışımıdır. Toz, sıvı veya jel halinde bulunabilir.
Deterjan terimi, zaman zaman tüm temizlik ürünlerinin tanımı için kullanılsa da kısaca sabun dışındaki sentetik temizleyiciler olarak tanımlanabilir. Deterjanın tarihçesi de sabun üretimi tarihçesinden belirli bir noktada ayrılmaktadır: Yüzyıllardır yağların nötralizasyonu ile elde edilen çeşitli sabun üretimlerinden sonra, sentetik deterjan, ilk kez Almanya’da Birinci Dünya Savaşı sırasında yağların farklı bir kullanımını uygulamak adına üretilmiştir. Bu deterjanların hepsi kısa zincirli alkil naftalin sulfonat tipidir, propil veya butil alkollerin naftalin ile birleştirilmesi ve akabinde sülfonasyonu ile üretilmiştir.
1950’lerin başında toz deterjanlara, CMC (Karboksi Metil Selüloz) ve STPP(Sodyum Tripolifosfat) gibi temizleme ve beyazlatma etkileri bulunan katkı maddeleri eklenmeye başlanmıştır. 1952 yılında bazı nehir ve evsel atık sularında köpüklenme görülmüş, deterjan aktif maddesi olarak kullanılan dallanmış Alkil Benzen’in sularda tam çözünemediği kanısına varılmıştır. Bunun üzerine biyolojik çözünürlüğü daha yüksek olan Lineer Alkil Benzen(LAB) kullanımı ön plana çıkmıştır. Tamamen çevresel faktörlerden ötürü kullanılmaya başlanan Lineer Alkil Benzen’den üretilmiş deterjanlar farklı alanlarda da iyi sonuçlar doğurmuştur: temizleme özelliği artmış, düşük viskoziteli pasta ve karışım elde edilmiştir. 1965 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde deterjan üretiminde tamamen LAB kullanılmaya başlanmıştır.
1960’lı yıllardan sonra temizlik malzemesi olarak toz ve sıvı deterjan kullanımı, sabunu geçmiştir. 1980’li yıllardan sonra ise daha az gelişmiş ülkelerde de deterjan kullanılmaya başlanmıştır. (1)
Deterjan üretim prosesindeki en önemli hammaddelerin başında Lineer Alkil Benzen Sülfonik Asit(LABSA veya HLAS) gelmektedir. LABSA, Lineer Alkil Benzen(LAB)’ın SO3 ile tepkimesi sonucunda(sülfonasyon) oluşmaktadır. Günümüzde sıvı, jel veya toz deterjan üretim proseslerinde LABSA ana yüzey aktif madde olarak kullanılmaktadır. LABSA’nın Kostik Soda (Sodyum Hidroksit, NaOH) ile nötralize edilmesi ve gerekli katkı maddelerinin (üretilen deterjanın kullanım alanı ve çeşidine bağlı olarak çeşitli konsantrasyonlarda STPP, optik beyazlatıcılar, fosfonatlar, enzimler ve esans) de katılmasıyla istenilen tür deterjan elde edilebilir. (2)