tüketici haklarının korunması konulu kompozisyon nasıl yazılır?

Cevap :

Bu yazımızda, tüketici hakları ile ilgili kompozisyon yazıp, tüketici hakları ile ilgili kompozisyon ödevi yapmak isteyen öğrenci arkadaşlarımıza yardımcı olmaya çalışacağız. Tüketici hakları ile ilgili kompozisyon ödevi olanlar, aşağıda sizlerle paylaşacağımız tüketici hakları ile ilgili kompozisyondan yardım alabilirler. Şimdiden iyi dersler diliyor; ve tüketici hakları ile ilgili kompozisyonumuzu sizlerle paylaşıyoruz…

Tüketici Hakları Kanununu Neden Bilmeliyiz?

Günümüz ekonomik koşullarında alışveriş yapmak her ne kadar zor ise, günümüz şartlarında alışveriş yapmamak da bir o kadar imkansızdır. İşte tam bu noktada tüketici hakları gündeme gelmektedir. Yapılması zorunlu olan alışverişler, bir takım insanların, kendilerine geçim kaynağı sağlamalarına neden olmaktadır. Ve bununla birlikte, tüketicileri doğru yönlendirenlerle birlikte, tüketicilerin çıkarlarına ters eylemler gerçekleştiren kişilerin de sayısı artmaktadır.
Tüketici hakları, tüketici hakları derneği; ve tüketici hakları kanunu tarafından korunmaya çalışılmaktadır. Tüketici hakları kanununda belirtilen kuralların tüketiciler tarafından doğru bir şekilde uygulanması ile, tüketici haklarının korunması olanaklı hale gelmektedir. Tüketici hakları derneği de, bu anlamda, tüketicilerin haklarını korumak için çalışmalarını sürdürmeyi hedeflemektedir.
Tüketici hakları kanunununda yer alan kuralların neden tüketiciler tarafından uyulması zorunlu kurallar olduğunu biraz somut olarak şu şekilde açıklayabiliriz: Bir bilgisayar aldığınızda, aldığınız bilgisayarın bir problemi olduğunu gördünüz; ve bilgisayar bilginize güvenerek, siz ya da, bilgisayar deneyimine güvendiğiniz herhangi bir bilgisayarcıya, bilgisayarınızdaki problemi çözdürmeye çalıştınız. Fakat probleminiz çözülmedi. Aklınıza, bilgisayarınızın garanti belgesi olduğu gelebilir; fakat, siz artık, var olan garanti belgesinden yararlanamayan tüketici grubunda yer alıyorsunuzdur. Bunun nedeni, garanti belgesi olan bir eşyanın, sadece kendi servisi tarafından tamir edilmesinin, tüketici hakları kanununda yer alan kurallar arasında yer almasından kaynaklanmaktadır. Siz eğer, tüketici hakları kanunu ile bilgi sahibi değilseniz, tüketici haklarından yararlanamayan bir birey haline gelirsiniz. Bilgisayarınızda gerçek anlamda bir sorun varsa bile, hiç bir hak iddia edemez duruma gelirsiniz.
Tüketici hakları derneği, tüketici haklarını korumak için tüketicilere destek olmak ile birlikte, tüketicilerin de, tüketici hakları; ve tüketici hakları kanunu ile ilgili bilgi sahibi olmaları gerekmektedir ki, tüketici hakları sistem olarak doğru bir şekilde işleyebilsin…

 Imalatçilarin ürettigi mallarin öngörülen veya tahmini normal kullanim süreleri boyunca güvenli olmalarini saglamak için uygun politikalar temin edilmelidir> Mallari pazara getirmekle yükümlü olanlar, bilhassa müteahhitler, ihraç ve ithal edenler, parakendeciler ve benzerleri (Bunlar bundan böyle dagitimcilar olarak anilacaktir) bu mallarin uygunsuz muamele veya depolama sonucunda güvenli olmayan bir hale gelmis olmamasina ve bu mallar kendi gözetimleri altinda iken uygunsuz muamele veya depolama sebebiyle güvenli olmayan bir hale gelmemelerini saglamalidirlar> Tüketiciler mallarin usulüne uygun kullanimi hususunda uyarilmali ve öngörülen veya tahmini kullanim süresince içerebilecekleri tehlikeler bildirilmelidir> Önemli güvenlik bilgileri mümkün olan her yerde tüketiciye uluslararasi anlasilabilen sembolller vasitasiyla aktarilmalidir>

Madde 11: Imalatçilarin veya dagitimcilarin ürünlerinin pazara çikartilmasindan sonra, daha önce farkedilmeyen tehlikelerin farkina varildiginda, ilgili yetkilileri ve gerekirse halki, vakit geçirmeden haberdar etmeleri uygun politikalarla temin edilmelidir> Hükümetler de, tüketicilerin bu gibi tehlikeler hakkinda uygun sekilde haberdar edilmelerini temin için yollar arastirmalidir>

Madde 12: Hükümetler gerektiginde bir ürünün ciddi bir sekilde hatali oldugu veya usulünce kullanildigi taktirde dahi külliyetli ve siddetli bir tehlike arzettigi tespit edilirse, imalatçilarin veya dagitimcilarin o mali geri almasini ve degistirmesini veya ta’dil etmesini veya yerine baska bir ürün vermesini ve bunlari makul bir zaman içinde yapmasi kabil degilse, tüketicinin yeterli sekilde tazminini saglayacak politikalari benimsekmelidirler>