Cevap :
Cevap:
Palmiyeler genellikle yaprakları ile taç oluşturan ağaçsı bitkilerdir. Çoğu tür tek gövdeye sahiptir. Bazı türlerde, gövde toprak altında olabildiği gibi bazılarında, hiç gövde bulunmayabilir. Genelde palmiyelerin tek gövdeli olmalarına karşın bazı türler kardeşlenme gösterirler ve yandan verdikleri kardeşler nedeni ile çok gövdeli olarak görülürler. Sarmaşık özelliğinde olan palmiyeler (rattan) de bulunmaktadır. Palmiye yaprakları çok belirgin ve karakteristik bir şekildedir. Çoğu türün yaprakları, palmat (yelpaze) veya pinnat (tüysü) yapıya sahiptir. Ancak daha değişik şekillerde yapraklar da görülür.
Dünyada bulunan 3.000 tür dolayındaki palmiyelerin büyük kısmı, tropik ve subtropik iklim bölgelerinde yaşamakla birlikte, 20 derece kuzey ile 20 derece güney enlemleri arasında palmiye yetişmektedir. Doğal olarak en kuzeyde bulunan palmiye, kuzey-batı ve güney-batı Akdeniz kıyı kuşağındaki, bodur Akdeniz Yelpaze Palmiyesi (Chamaerops humilis), en güneyde bulunan ise Yeni Zelandada yetişen, Tıraş Fırçası Palmiyesi (Rhopalostylis sapida)dir.
Tropik ve subtropikal bölge vejetasyonunun en önemli öğelerinden olan palmiyeler yalnız çöl, deniz kumsalları veya çok sıcak bölgelerde değil, yüksek dağlarda veya tropikal ormanlarda, ağaç altı örtüsü olarak da bulunurlar. Bu nedenle palmiyelerin hangi şartlarda yaşamlarını sürdürebileceğinin anlaşılması için, doğalarındaki çevre koşullarının bilinmesi çok önemlidir. Çin yelpaze palmiyesi (Trachycarpus fortunei) -18 °Cye dayanıklılığı nedeni ile Kanadanın birçok yerinde ve İsviçrede Alp Dağlarının eteklerinde yaşayabilmektedir. Yine Afganistan ve İranın yüksek dağlık bölgelerinde bulunan Mazari palmiyesi (Nannorrhops rictchina) -21 °C soğuğa dayanabilmektedir.
Ülkemizin ılıman bölgelerinde, birçok palmiyenin dış mekâna uyum gösterebileceği ve bütün bölgelerde, iç mekânda palmiye yetiştirilebileceği açıktır. Ülkemiz ılıman kuşağında, dünyada bulunan 3.000in üzerinde tür palmiyeden en az 100 kadarı korumasız olarak, belki de bunun 2-3 kat fazlası, hafif bir koruma ile dış mekânda yetiştirilebilir.