(1) Eserlerinin tamamında imla ve noktalamaya dik- kat ederdi. (II) Ne zaman bir eserini okuyacak olsam hiçbir yerde takılmadan sular seller gibi okurdum. (III) Ama bu durumu her yazarda görmek mümkün değildir. (IV) Yazarlar eserlerinde kullandıkları dil konusunda birbirlerinden ayrılabiliyorlar. (V) Kimi za- man birbirlerine zıt bile düşebilirler. (VI) Bunu okura hissettirmeden giderebilmek gerekir. Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci pa- ragraf hangi cümleyle başlar? II. B) III. C) IV. D) V. E) VI. www.pelikanyay​

Cevap :

selam!

cevabımız C şıkkı'dır.

gel beraber cümleleri inceleyelim,

1. cümle ilk paragrafı başlattığı için zaten mümkün değildir baştan elendi.

2. cümleyle yeni bir paragraf kurmak istenirse bu mümkün değildir çünkü 2. cümlenin 1. cümle olmadan bir anlamı kalmıyor.

3. cümlenin anlamına bile bakmamıza gerek yok çünkü cümlenin ilk kelimesinde bağlaç görevinde kullandığımız "ama" vardır. Bağlaçlar kelimeleri ve cümleleri birbirine bağlamak için kullanılan kelime veya kelime gruplarıdır.

5. cümleye baktığımızda anlamına göre öncesinde bir cümle olması gerektiğinin farkına varıyoruz. Bu yüzden bunu da eledik.

6. cümle ise "bunu" kelimesiyle başlıyor. Bunu diyerek bir kelimeyi veya cümleyi kastetmesi gerektiği için de öncesinde yine bir cümle olması gerekir. Bu yüzden bir paragraf başlangıcı olamaz.

böylelikle cevabımızdan emin olduk.

umarım yardımcı olabilmişimdir.

iyi dersler <3

Gül