Cevap :
×MERHABA×
Öznel Cümleler
Kişiden kişiye farklılık gösteren; kişisel görüş, yorum ve duyguları içeren, doğruluğu ya da yanlışlığı kanıtlanamayan, ölçülemeyen yargılar taşıyan cümlelere öznel yargılı cümleler (öznel yargı) denir.
Nesnel Cümleler
Söyleyenin kişisel duygu ve görüşlerini ifade etmeyen, genel geçer, herkese göre aynı olan, kişiden kişiye değişmeyen yargıların olduğu anlatımdır.
Doğrudan Anlatım Cümleleri
Başkasına ait bir sözün hiç değiştirilmeden aktarılmasına doğrudan anlatım denir. Olduğu gibi aktarılan söz genellikle tırnak işareti içerisinde yazılır. Tırnak işaretinin dışında virgül kullanılarak da aktarılabilir.
Dolaylı Anlatım Cümleleri
Bir kişinin sözünün söylendiği biçimde değil de, bazı değişiklikler yapılarak aktarıldığı cümlelerdir. Bir sözün olduğu gibi kelimesi kelimesine değil de konuşan veya yazan tarafından kip ve şahıs değişikliğine uğratılarak dolaylı şekilde ve bir rapor tekniği içinde aktarılmasıdır.
Sebep (Neden) – Sonuç Cümleleri
Bir eylemin hangi gerekçeyle veya hangi sebeple yapıldığını bildiren cümlelerdir. Bu cümlelerin yüklemine “niçin?” , “neden?” soruları sorulduğunda bu sorular cevapsız kalmaz. Neden-sonuç cümleleri iki bölümden oluşur: Birinci bölüm neden (sebep), ikinci bölüm ise sonuç bildirir. Genellikle “için, -den, -diğinden, ile” gibi ekler ve edatlar kullanılır.
Amaç – Sonuç Cümleleri
Yargının gerçekleşmesi bir amaca bağlıdır. Yani amaç – sonuç cümlelerine yargı bir amaç için, bir amaç uğruna gerçekleşmiştir.
Koşul (Şart) – Sonuç Cümleleri
Yargının gerçekleşmesi bir koşula bağlıdır. Yani koşul – sonuç cümlelerinde yargının gerçekleşmesi için bir koşul (şart) vardır.
Duygu Cümleleri
Bu tür cümlelerde düşünceler değil duygular ön plandadır. Bu nedenle duygu bildiren cümlelere, düşünce yazılarından (deneme, fıkra, makale) çok olay yazılarında (hikaye, roman, anı) yer verilir
- şaşırma cümleleri
- pişmanlık cümleleri
- yakınma cümleleri
- üzüntü cümleleri
Benzetme Cümleleri
Herhangi bir cümlenin anlamını kuvvetlendirmek ve etkisini arttırabilmek için, farklı yönlerde ilgisi bulunan iki şeyden zayıf olanın kuvvetli olana benzetilmesi benzetme olarak bilinmektedir.
Benzeyen: Zayıf unsur.
Benzetilen: Kuvvetli unsur.
Benzetme yönü: İki unsur arasında olan benzetme sebebi.
Benzetme edatı: Benzetme için kullanılan, ‘gibi, kadar’ şeklindeki kelime gruplarıdır.
Karşılaştırma Cümleleri
Bir şeyin diğerlerinden benzer ya da farklı yönlerinin belirtildiği cümlelerdir. Karşılaştırma cümlelerinde kıyaslama söz konusudur. “daha, en, göre, kadar” vb. sözcükler karşılaştırma yapmak için kullanılır. Bu sözcükler olmadan da karşılaştırma yapılabilir.
Örtülü Anlam
Bir cümlenin ifade ettiği asıl yargı dışında, cümleden hareketle ulaşılabilen diğer anlamlara, bilgilere örtülü anlam adı verilir. Örtülü anlamlar bize cümleden çıkarabilecek diğer yargıları verir
Cümle Oluşturma
Sözcük ya da sözcük gruplarına ayrılmış olarak verilen cümlelerin genellikle anlamlı ve kurallı bir cümle haline getirilmesi istenir. Yapılacak iş, öncelikle yüklemi belirlemek ve eğer kurallı bir cümle isteniyorsa yüklemi sona yerleştirmek, daha sonra varsa edat gruplarını, bağlaçları ve tamlamaları bulmaktır.
EN IYI SECIP ALTTAKI KALBE BASARSAN ÇOK ÇOK VE ÇOK MUTLU OLURUM
#OPTITIM