Cevap :
✧Merhaba!
Cevap:
Sorunuz bizden anlatım bozukluğu olan cümleyi bulmanızı istiyor. Sorunuzu cevaplamak için şıkları teker teker inceleyelim.
A ŞIKKI;
- Bu soruyu bir ben çözerim, bir de o çözer. Bu cümleye baktığımda görüyoruz ki anlatım bozukluğu yok. Çünkü burada hem bağlaçlar hem özneler açısından bakıldığında bir uyumsuzluk yoktur. Cümlede “bir” bağlacı olarak kullanılmış. Bunun sonucunda cümle kurulmuştur. Bu cümlede anlatım bozukluğu yoktur. Yani cevap A-) Şıkkı olamaz.
B ŞIKKI;
- Yazarın değeri, yapıtlarının değeri ile ölçülür. Bu cümleye baktığımızda görüyoruz ki bu cümlede de anlatım bozukluğu yok. Çünkü burada hem nesne hem özne açısından bakıldığında uyum bulunmaktadır. Cümlede “yazarın değeri” özne olarak kullanılmış. Bunun sonucunda cümle kurulmuştur. Bu cümlede anlatım bozukluğu yoktur. Yani cevap B-) Şıkkı da olamaz.
C ŞIKKI;
- Hem ders çalışmıyorsun hem de hafife alıyorsun. Cümlesine bakıldığında bir hata olduğunu anlayabiliriz. Bu cümlenin doğrusu “Hem ders çalışmıyorsun, hem de dersleri hafife alıyorsun.” şeklinde olacaktır. Bu cümlede nesne eksikliğinde kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır. Doğru yanıt C-) Şıkkı olacaktır.
D ŞIKKI;
- Olayın sebebini öğrenmek için araştırma yaptık. Bu cümleye baktığımızda görüyoruz ki bu cümlede de anlatım bozukluğu yok. Çünkü burada ögeler açısından bakıldığında uyum bulunmaktadır. Bunun sonucunda bu cümlede anlatım bozukluğu yoktur. Yani cevap D-) Şıkkı da olamaz.
E ŞIKKI;
- Onu ödüllendirmek, onurlandırmak istiyoruz. Bu cümleye baktığımızda görüyoruz ki bu cümlede de anlatım bozukluğu yok. Çünkü burada ögeler açısından bakıldığında uyumsuzluk yoktur. Yani bu cümlede anlatım bozukluğu yoktur. Cevap E-) Şıkkı da olamaz.
Esenlikler’✯
Açıklama:
#Ela’♡
#Azra’♡
#B∞
Merhaba ^_^
》Cevabımız C şıkkı olacaktır.
Sorumuzu çözelim :
A, B, D, ve E şıklarında herhangi bir anlatım bozukluğu yoktur bu yüzden anlatmaya gerek yok. Biz direkt yanlış olan şıkkımızı C şıkkını açıklayalım :
》Hem ders çalışmıyorsun hem de hafife alıyorsun.
- Bu cümlede Belirtili Nesne eksiktir. Cümlenin doğrusu şu şekilde olmalı idi.
☆ Hem ders çalışmıyorsun hem de " dersi " hafife alıyorsun. şeklinde olmalıydı.
- " Dersi " kelimesini getirmeseydik eğer cümlenin anlamı hem ders çalışmıyorsun hem ders dinlemiyorsun olacaktı ve cümle anlamlı olmayacaktı. Bu yüzden bu cümlede Nesne eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır.
- Ve evabıımız da C şıkkı olur.
》Nesne eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğu yapıya bağlı bozukluklar sınıfında yer alır.
Diğer Yapıya Bağlı Bozukluklar :
- Yüklem Eksikliği : Yüklem eksikliğinden kaynaklanan bozukluktur.
Örnek cümle : Kahvaltıda simit ve süt içtik. => Kahvaltıda simit " yedik " süt içtik. >> şeklinde olmalıydı .
2. Özne eksikliği : Özne eksikliğinden kaynaklanan bozukluktur.
Örnek cümle : Kitabın basımı tamamlanmış, piyasaya çıkmış. => Kitabın basımı tamamlanmış " kitap " piyasaya çıkmış. >> şeklinde olmalıydı.
3. Tümleç Eksikliği : Tümleç eksikliğinden kaynaklanan bozukluktur.
Örnek cümle : Zorluklara göğüs germeli, mücadele etmelisin. => Zorluklara göğüs germeli, " zorluklarla " mücadele etmelisin. >> şeklinde olmalıydı.
4. Fiilimsi eksikliği : Fiilimsi eksikliğinden kaynaklanan bozukluktur.
Örnek cümle : Görevlilerin kravat ve ceket giymeleri gerekiyor. => Görevlilerin kravat " takmakarı " ve ceket giymeleri gerekiyor .>> şeklinde olmalıydı.
5. Ek fiil eksikliği : Ek fiil eksikliğinden kaynaklanan bozukluktur.
Örnek cümle : Bu çocuk çalışkan ama çok zeki değildi. => Bu çocuk çalışkan " -dı " ama çok zeki değildi. >> şeklinde olmalıydı.
#OptiTim başarılar diler :)