Cevap :
Cevap:Yanardağ ya da volkanik dağ, magmanın (Dünya'nın iç tabakalarında bulunan, yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkla erimiş kayalar) yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıktığı coğrafi yer şekilleridir.[1] Güneş Sistemi'nde bulunan kayalık gezegen ve uydularda (bazıları çok aktif olan) birçok yanardağ olmasına rağmen, bu olgu, en azından Dünya'da, genellikle tektonik plaka sınırlarında görülür. Ne var ki, sıcak nokta yanardağlarında önemli istisnalar vardır. Yanardağların araştırıldığı bilim dalına volkanoloji (yanardağ bilimi) denir.
Endonezya'daki Java Adası'nda bulunan Semeru Yanardağı
Öte yandan magma düşük oranlarda (%52'den az) silikat içerirse lava "mafik" adı verilir ve püskürürken çok akışkan hâle gelir. Uzun mesafelerce akabilir. Mafik lav akışının iyi bir örneği, İzlanda'nın neredeyse coğrafî merkezindeki bir püskürme yarığının aşağı yukarı 8.000 yıl önce oluşturduğu Büyük Thjórsárhraun akıntısıdır. Bu lav akıntısı, 130 km ötedeki denize varıncaya kadar akmaya devam etmiş ve 800 km²lik bir alanı kaplamıştır. Felsik ve mafik terimleri yerine bazen daha eski olan "asidik" ve "bazik" terimlerinin kullanıldığı görülür; ancak bu terimler artık daha az kullanılır olmuşlardır.
Şimdi volkan hakkında ilginç bilgilere bakalım:1. Suda yüzebilen tek kaya volkanik ponza taşıdır.2, Antarika'nın Erebus Dağı, Dünya'nın güneyindeki en aktif volkandır.3. Lavlar zaman zaman akan gözyaşlarına benzemektedir. Buna "pele gözyaşları" denmektedir.4. Endonezya, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en aktif volkanlarına sahiptirler.5. Dünya'nın en aktif yanardağı deniz seviyesinden 4.100 metre yükseklikte bulunan Hawaii Mauna Loa volkanıdır.6. Novarupta'nın 192 yılında patlaması, 20. yüzyılın en büyük yanardağ patlaması olarak belirlendi.7. 1991 yılında Pinatubo Dağı'nın patlaması sonucu hava meydana gelen gaz ve partiküller, küresel ısınmaya oldukça olumsuz yönde etki etmiştir.
8. Endonezya'da bulunan yanardağ patlayınca kırmızı yerine mavi lavlar saçtı sadece geceleyin mavi görünen lavlar herkesi şaşırtmıştı.
Yanardağ hakkında bilgiler
9. İzlanda'da patlayan yanardağ hava saldığı gaz yüzünden pek çok kişinin ölümüne sebep olmuştur.
Yanardağ hakkında bilgiler
10. Venüs gezegeni güneş sistemimizde bulunan diğer gezegenlerden daha çok volkanik lav üretmektedir.
Yanardağ hakkında bilgiler
11. Japonya, dünyada bulunan aktif volkanların %10'una sahiptir.
Yanardağ hakkında bilgiler
12. Dünya üzerinde bulunan pek çok ırk yanardağ patlamaları yüzünden yok olup gitmiştir.
Yanardağ hakkında bilgiler
13. 1989 yılında Mt Redubt adında bir yanardağı patlaması sonu havada bulunan küller yakından geçen 231 yolcu taşıyan uçağın motoruna girerek arızaya neden oldu. Pilot uçağın motorlarını kapatıp tekrar açmak zorunda kalınca uçak bir anda düşmeye başladı, kısa süreli bir korkunun ardından uçak tekrardan normal seyrine geri döndü.
14. Nevşehir'de bulunan Kapadokya'da yer alan taşlar volkanik patlamanın sonu ortaya çıkan tüflerden oluşmaktadır.
15. Güneş sistemimizde yer alan gezegenlerin arasında en büyük volkanik yanardağa sahip olan gezegen Mars'tır.
16. İzlanda'nın büyük bir bölümü yanardağın patlaması sonucu dışarı çıkan lavların yer kabuğuna yapışıp kuruyarak yer kabuğuna dönüşmesiyle oluşmaktadır.
17. Dünya üzerinde 1900 ile 2005 yılları arasında toplamda 179 adet volkan patlaması gerçekleşmiştir
18. Dünya'da toplamda 550 küsur aktif yanardağ bulunmaktadır.
19. İtalya'da en aktif yanardağlar Etna ve Vezüv'dür.
20. Türkiye'nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı aynı zamanda volkanik bir dağ olarak bilinir.
Açıklama:İYİ DERSLER :)