Cevap :
1. milli egemenlik ne anlama geliyor? Bunun demokrasi açısından önemi nedir?
Milli egemenlik, halkın yönetime katılmasını sağlayan ve devletin geleceğini garanti altına alan başarılı bir sistemdir. Aynı zamanda demokrasinin tamamlayıcısı olarak ortaya çıkmıştır.
2. karar alma ve uygulama süreçlerine katılım ne anlama geliyor? Bunun demokrasi açısından önemi nedir?
Katılım Nedir?
Farklı seviye ve düzeylerde bulunan, farklı kesimlerdeki durumların bir parçası olma ve bunlara katkı sağlamak için gerçekleştirilen bir olgudur.
Karar alma ve uygulama süreçlerine katılım nedir?
Siyasal yönüyle bu katılımı tanımlayacak olursak, kamu hayatında karar alma ve kamu yaşamının bir parçası olma diyebiliriz.
Sosyal yaşam açısından bu karar alma ve katılım mekanizmasını ise tüm sosyal birimler; aile, okul ve toplumsal çevrede toplu halde alınan bir karara ortak olmak ve bu karara katılarak bu olgunun bir parçası olmak diye tanımlayabiliriz.
Kamu ile ilgili konularda bireysel bir şekilde, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla kararlara ortak olmak da karar alma sürecidir.
Karar alma ve uygulama süreçlerine katılımın demokrasi açısından önemi nedir?
Demokratik bir karar alma sürecine katılım ise her yurttaşın gerçekleştirmesi gereken önemli bir katılımdır. Bu katılımlara örnek olarak: seçme ve seçilme hakkının özgürlüğü ile oy vermek, siyasi partilere ve sivil toplum kuruluşlarına üye olmak, kitle iletişim araçlarını takip etmek şeklinde örnekler verilebilir.
Bunlara katılım sağlamak demokrasiye katkı sağlamak demektir. Ve her vatandaşın ülkesi ve milleti için bu demokratik katılımı gerçekleştirmesi, özgür bir yurt için çok çok önemlidir.
3. hukukun üstünlüğü ne anlama geliyor? Bunun demokrasi açısından önemi nedir?
Açıklama:
Günümüzde çağdaş bir devlet olabilmenin başlıca koşulu,demokrasi ilkesini o devlette tam olarak uygulayabilmekten geçer. Demokratik bir devletin temel unsuru ise hukuk devleti olmak ve hukukun üstünlüğünü sadece teorik olarak değil, pratikte de özümseyerek tatbik etmektir.
Hukukun üstünlüğü, bir toplumda veya devlet teamülünde var olan hakların geçerli yüksekliği ve idare ve iradedeki önceliği demektir. Aynı zamanda hukukun üstünlüğü, yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı, yasamanın tarafsızlığı, yürütmenin bağımsızlığı anlamlarına da gelir. Demokratik teamülleri gereği hukukun üstünlüğüne herkes eşit olarak uymak zorundadır. Ülkemizde, milletvekillerinin yemin etmesi, yargınınbağımsızlığı, yürütmenin tarafsızlığı, demokratik uygulamalar, temsili ve doğrudan demokrasi uygulamaları hukukun üstünlüğünü gösteren örneklerdir.
4.özgürlük ne anlama geliyor? Bunun demokrasi açısından önemi nedir?
Açıklama:
☆ Özgürlüğün demokrasi açısından önemi nedir ?
Bildiğimiz gibi özgürlük kelime manasıyla korkmadan ve baskı altında kalmadan kendini ifade etmektir.
Demokrasi ise halkın kendi kendini yönetmesidir. Yani özgür düşünceleri ile seçim yapıp rahat ve huzurlu bir yaşam geçirmeleridir.
Yani aslında demokrasinin temeli özgürlüktür. Eğer özgürlük kavramı bir yerde tanımıyorsa bu o yerde demokrasinin tanınmadığının göstergesidir. Bir kişi rahatça düşüncelerini ifade edemiyorsa ve oy kullanamıyorsa halk kendi kendini yönetemez yani demokrasi ortadan kalkar. Bu nedenle insan haklarının 1. En önemli maddesi özgürlüktür.
Eskiden insanların özgürlüğü çok önemsenmezmiş. Ama bu zamanda en önemli şey özgürlüktür. Çünkü günümüzde artık çoğu ülke demokrasi ile yönetilmektedir.
Kısacası bir bölgede demokrasi kavramının tanınması ve kabul edilmesi demek o bölgenin özgür olması demektir.