1024 ün önemi nedir ? Yani neden başka bir sayı değil 1024 ??



Cevap :

Byte’ ın üst birimleri 1024 ün katları şeklinde artar. Bu da ikinin bine en yakın kuvveti olmasındandır. 2 üzeri 10 = 1024 eder.

Bilgisayarın ilk dönemlerinde bir kaç karakter yeterliydi. 256 karakterle işlerini görebiliyorlardı. Herkesin söylediği gibi, bilgisayar, 2'li sisteme göre çalışır ve tüm verileri 0 ve 1'lerden ibaret olarak algılar.

Yani her karakter 0 ve 1 haline getirilir. Hatta 0 ve 1 'in kendileri bile! Çünkü onlar da bir karakterdir. İkili sistemdeki 0 ve 1'lere bir bit denir ve bilgisayar dilinde en küçük veri birimidir. 8 tane 0 ve 1'i yanyana koyarsak 8 bit eder. Bunun da kombinasyonunu alırsak, 2x2x2x2x2x2x2x2 = 2[sup]8[/sup] = 256 karakter yapar. İşte bu karakterler o insanlara yetiyordu. Bu karakterler arasında A, b, T gibi harfler varken, 0-9 arası rakam dediğimiz sayılar da var, boşluk da var, bir takım özel karakterler de var. Böylece 8 bit dediğimiz olay bir karaktere, yani bir byte (bayt)'a tekabül ediyor. Ama bunların içinde örneğin İ,ş,ı,ğ gibi harfler yok. Dolayısıyla artık 8 bit bir karakter tanımlamaya yetmediği için insanlar UTF denilen olayı geliştirdiler iyice. Ancak sistemi kökten değiştirmek yerine 256 karakterin dışında kalan işaret ve harfleri 2 karakter gibi (8x2 = 16 bit) ifade etmeye başladılar. Dolayısıyla örneğin "a" karakteri 1 bayt yer kaplarken, "ş" karakteri 2 bayt yer kaplar. Telefonlarınızdan SMS gönderirken o yüzden Türkçe yazdığınızda kalan sayı birer birer değil ikişer üçer atlar. Yİne o yüzden veritabanları aktarımı veya program çalışmaları sırasında Türkçe karakterler bozuk görünür veya soru işareti haline gelir.


Sistem ikili (0 ve 1) olduğu için de veri miktarı da ikinin üsleri şeklinde artar. Örneğin, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256 gibi..

Dolayısıyla armut'u tanımazdan evvel onun adını bize hırt olarak tanıtsalardı, hırt olarak tanıyacaktık..
Yani 256 karakter adamlara yetiyordu, sonra yetmemeye başlayınca bilgisayar teknolojisini geliştirip güncellemek yerine yama yaptılar tembeller.
Yanisi, birisi deseydi ki 4 bit bir karakter ifade etsin, o zaman sadece 16 karakter kullanılabilirdi. Ya da birisi deseydi ki 2'lik değil de 5'lik sistem kullanalım, o zaman şahlanırdık! Ama bilgisayarın dilinden anlamak Einstein olmaktan bile daha çok zeka gerektirebilirdi. Ayrıca teknoloji farklılığı gerekirdi. Yani 2'li sistemi geliştirmek veya değiştirmek demek, o güne kadar icat edilmiş bilgisayar teknolojilerinin büyük kısmını çöpe atmak ve tüm herşeyi yeniden icat etmek anlamına gelirdi..

Bu arada not da düşelim ki bilgisayar dilinde 16'lık sistem (hexadecimal) de kullanılır. Örneğin biz günlük hayatta 10 rakamdan oluşan 10'luk sistemi (decimal) kullanıyoruz ve bu sistemin rakamları da 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 'dur. 16'lık sistemdeki rakamlar da 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D,E,F 'dir. Ancak bilgisayar, bilahare bu dili de 2'lik sistemde (binary) işler. İstiyorsanız siz de farklı bir sistem geliştirebilirsiniz. Örneğin 12'lik, 14'lük, 20'lik sistemler geliştirilmiş olsa da, genel çapta kabul görmemiş ve kullanılmamıştır.