dinin günlük hayattaki etkilerine ilişkin gözlemleriniz nelerdir.

Cevap :

 

dinin insan üzerindeki etkileri 

 

evrim tartışmalarıyla beraber sıkça dile getirilen konu.

dinin insanlar üzerinde olumlu veya olumsuz ne kadar etkisi vardır?
evrime inanan insanlara göre hiç bir olumlu etkisi olmadığı gibi tamamen kralların, hükümetlerin insanları yönetmek, sorgulamadan itahat etmelerini sağlamak için kullanır ve desteklerler.
bunda en büyük dayanakları ise insanların yüzyıllar boyunca nedenini bilmeden tek hayatlarını (ahiret yok ise) şehitlik uğruna feda etmeleri. burdaki söz konusu savaşlar vatanı müdafa için olanlar değil.
zaten milliyetçilik 18. yüzyıl başında ortaya çıkan bir kavramdır.

dinin olmadan da insanlar ahlaklı olabilir mi?

evrimcilere göre evet. evrimcilerin burada hesaba katmadıkları ise dünyanın geri kalanını kendileri gibi görmeleri.
düşünen, okuyan, empati yapan vicdan sahibi insanlar için gerçekten de ahlaklı olması için bir dine inanmasına gerek yoktur.
kendi iç boşlukları beni ilgilendirmez. ama yanıldıkları konu ise dünyanın geri kalan insanlarını da kendileri gibi görmeleri.

dinlerin insanlarda olumlu etkileri vardır. dinler suistimal edilmese bugün kullandığımız hukuk kuralları ve ahlak anyaşımızla büyük ölçüde uyuşmaktadır.
dinlerin bir çok olumsuz etkiside olmuştur. bu etkiler dinlerden dolayı kaynaklanmaz. mantıklı düşününce kominizm de mükemmele yakın bir sistemdir.
bütün insanların eşit emek ve eşit paylaşımlarını temel alır. dünya da kominizmle yöneltilen ülkeler bir çok sorun yaşamıştır. bu sistemin kötü olduğunu kanıtlamaz.
sonuçta bu sistemi uygulaması gereken insanlardır. insanlar bencil olmasalar, herkez star olmak istemezse gayet mantıklı bir sistemdir.

tarihte dinler yüzünden bir çok azınlığa zulüm uygulandığı gerçektir. burada dinlerden çok insanların suçları vardır. din inancı olmazsa yerini başka bahaneler mutlaka alacaktır.

evrimin kanıtlandığını bir düşünün. insanlar için yaşamdan sonra başka bir hayat yok.
hitler'in üstün ırk yaratma vahşetleri çok daha bilimsel duracak gibi. 

dinler olmazsa bugün milletler hukuku, insan hakları, anayasalar, kanunlar ve toplumlarda yerleşen ahlak inancı var diye düşünebilirsiniz.
ahlak ve din büyük ölçüde birbirlerinden beslenmiştir. hukuk kurallarının ise insanlar üzerin de caydırıcı etkisi olsa bile ahlak ve din kurallarıyla örtüşmesinin de bunda payı büyüktür.

din inançlarının yok olmasıyla beraber, yavaş yavaş toplumdaki ahlak inancı da ortadan kaybolur.
her insan birkez keldiği dünyada dileğince yaşamak ister. bu istek gayet makul ve masum bir istektir. lakin çoğu insanın bunu gerçekleştirebilmesi için. adil olmayan ve olamayacak dünya düzenini
kendi için değiştirme zorunluğu vardır. buda başkalarına nasıl veya nereden geldiği belli olmayan servetlerini almasıyla gerçekleşebilir.

eğer evrim olurya kanıtlanırsa dünyanın da evrimi başlar.
insanların ilk zamanlarında güç kuvvetti sonra para ldu şimdi ise akıl. tersine evrim de bu sırayı takip eder.
biz de akrabalarımız gibi orman kanunlarıyla yönetilmeye başlarız.  (teryer, 15.01.2010 23:49)                

din ahlaktır :D dil demek istedin heralde