Cevap :
cevap:
Yenilenemez Enerji Kaynakları Nelerdir?
1- Kömür:
Azot ve karbon gibi maddelerden oluşan, koyu renkli enerji kaynağıdır. Kömür, ulaşım sektöründe de kullanılıyor. En çok çıkarılan kömür çeşitleri şu şekilde sıralanabilir: Taş Kömür, Grafit, Turba, Linyit, Antrasit, Toz Kömür
ilk nerede cıktı?
zonguldak-eregli
kullanım amaci:
Kömür, en ucuz enerji kaynaklarından biridir. Günümüzde birçok yerleşim bölgesinde insanlar hala kömür ile ısınmaktadır.
2- Doğal Gaz:
Gaz halinde olan petrole, doğal gaz denir. Hidrokarbon esaslı olan bu enerji kaynağı kokusuz ve renksizdir.
ilk nerede cıktı?
Türkiyede DoğalgazTürkiye`de ilk defa 1970 yılında Kumrular bölgesinde varlığı tespit edilen doğalgaz, 1976 yılında Pınarhisar Çimento Fabrikasında kullanılmaya başlanmıştır.
kullanım amaci;
Doğalgaz, konutlarda ısıtma ve soğutma, sıcak su elde etme pişirme amaçlı kullanılır. Merkezi ısıtma sistemi olan binalarda sıcak su ve pişirme amacıyla dairelere kolon hattı ile doğalgaz verilebilir. Bireysel kullanımda ise şu seçenekler söz konusu olabilir: Yalnızca ısınma (doğalgaz sobası, kat kaloriferi).
3- Petrol:
Gaz dışında sıvı ve katı halde de bulunan koyu renkli enerji kaynağıdır. Tesislerde işlendikten sonra kullanıma hazır hale gelir. Irak, İran ve Suudi Arabistan gibi Orta Doğu ülkelerinde çıkarılan petrollere ''Umman Petrolü'' adı verilir. Diğer petrol türlerinin isimleri WesternTexas İntermediate ve Brent Petrolüdür.
ilk nerede cıktı?
1890, İlk sondaj İskenderun, Çengen'de açıldı. 1940, Batman, Raman-1 kuyusunda petrol bulundu.
kullanım amaci:
Petrol başta yakıt olmak üzere, yağ, plastik, çelik-seramik üretimi gibi bir çok alanda kullanılır. Doğalgaz ise ısıtma sistemleri, araç yakıtları, enerji gibi alanlarda kullanılmaktadır.
4- Nükleer Enerji Kaynağı:
Enerji üretimi dışında tıp ve sağlık alanlarında da kullanılan bir enerji kaynağıdır. 2020 yılı itibariyle dünya genelinde 450'ye yakın nükleer santral bulunmaktadır.
ilk nerede cıktı?
Türkiye'de ilk nükleer çalışma ve araştırmalar ise 1962'de İstanbul'da Küçükçekmece gölü kıyısında kurulan 1 MW'lık TR-1 araştırma reaktörüyle başladı. (1980'ler de bu reaktörün gücü 5 MW'a çıkarıldı
kullanım amaci:
Nükleer enerjiden sadece elektrik üretiminde değil aynı zamanda tıp alanında da çok yaygın olarak yararlanılmaktadır. Nükleer enerjinin diğer kullanım alanlarını ise tarım, endüstri ve araştırma alanları oluşturmaktadır
açıklama:
kolay gelsinnn:)