Özne olarak insanın nesne olarak var olan da karşılaşması

Cevap :

Cevap:

Bilgi ve Bilgi Türleri

   Felsefe bir düşünce faaliyetidir. Soru sorabilme yeteneğine dayanır. Belirli türden sorularla felsefe, insanların kendileri ve yaşamın anlamı üzerinde düşünmelerini sağlar. İşlte bu düşünme faaliyeti sonucunda felsefe bilgisi adını verdiğimiz bilgi türü ortaya çıkar. Felsefenin ne anlama geldiğini daha iyi kavrayabilmek için bilginin ne olduğunu ve kaç tür bilgi olduğunu öğrenmemiz gerekir.

    İnsan, duyu organları yoluyla yaşadığı çevreyi ve evreni algılar. Bu algılamada "Özne" (suje) ve "nesne "(obje) adı verilen iki temel unsur vardır. Özne, bilen yani insan; nesne ise bilinen yani varlıklardır. Bilgi, çoğu zaman bilen özne ile bilinen nesne arasında kurulan ilişki sonucunda ortaya çıkan ürün olarak tanımlanır. Bu tanımlamada geçen özne; aktif bir tavır sergileyen insan, nesne; öznenin yöneldiği pasif durumdaki varlık ve bilgi aktı (bağ) ise algılama, düşünme, anlama, açıklama gibi faaliyetleri ifade eder. Aktif bir tavır sergileyen insan bilinçli ve amaçlı bir biçimde bir nesneye yönelir, onu kendisine konu yapar. Özne ile öznenin yöneldiği bu nesne arasında bilgi aktı ilişkisi kurulur ve bu ilişki sonucunda da bilgi oluşur.

Bilgi Türleri

Gündelik Bilgi

Bu bilgi türü adından da anlaşılacağı üzere gündelik yaşamın içinde geçerli olan ve insanın pratik ihtiyaçlarını en kestirme yoldan karşılamak düşüncesinin ürünüdür.Gündelik bilgide insan deneme yanılma yoluyla birtakım genellemelere ulaşır. Örneğin "Papatya öksürüğe iyi gelir." bilgisine bu sayede ulaşırız. Papatyanın öksürüğe neden iyi geldiğini ne kullanan ne de öneren bilmemektedir. yani bir kesinliği yoktur. Bunun dışında unutulmaması gereken bir diğer nokta da  Batıl İnançların bu bilgi türüne girdiğidir.

Dini Bilgi  

İnanç esasına dayanan dini bilgi dogmatiktir. Yani dogmalar (inaklar), tartışıllmaz,doğruluğundan kuşku duyulamaz. Bu açıdan dini bilgiler mutlaktır. Ancak mutlaklık o inanç sistemine inananlar arasındadır. Bir başka inanç sistemi için yine ve ancak kendi inançları mutlak, değişmez ve tartışılmazdır.

      Özetle

* İnanca dayanır.

* Dogmatiktir.

* Sistematiktir.

* Doğaya uygunluk aranmaz.

Teknik Bilgi

İnsan doğayı değiştirirken alet yapar ve kullanır. Alet yapmak için gerekli bilgi teknik bilgidir. Adını "beceri" anlamına gelen Yunanca "techne (tekne)" sözcüğünden almaktadır. Günümüzde teknik bilgi, yaşantılar ve deneyimlerden çok, akla ve bilimsel düşünceye dayanır. Teknik yaratıcı insan aklının ürünüdür. Bir anlamda da teorik bilgilerin somutlaşmasıdır. İnsanlığın ortak değerleri arasında yer alır, yani evrenseldir.

Sanat Bilgisi

Teknik gibi sanat da insanın doğada olmayan bir şeyi yaratması, üretmesidir. Ancak teknikte amaç insan yaşamını kolaylaştırmakken, sanatın böyle pratik bir amacı yoktur. Sanat üretiminin amacı "güzel" ve estetik hazdır. Sanat bilgisine ulaşılırken, akıl, düşünme gibi bilgi aktlarının yanı sıra, düşünce gücü, sezgi gibi bağlar da kullanılır. Sanat bilgisi düşle, hayale geniş yer verdiğinden sanat bilgisinin doğaya uygunluğu zorunlu değildir. Sanatın objelere ilişkin ille de doğru bilgiler vermek gibi bir amacı yoktur. Sanat bilgisi yaratıcı insan aklının ürünüdür. Bu açıdan öznel ve özgün bir üründür. Teklik (Özgünlük) onun en belirgin özelliğidir.

Bilimsel Bilgi

Bilimsel bilgi, sınırları önceden belirlenmiş bir alanda, bilmek amacı ile genel geçer bilgiye ulaşmak için sistemli olarak, belli bir yöntemle elde edilen bilgidir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere bilimsel bilgi, kişiden kişiye toplumdan topluma değişmeyen genel geçer, objektif ve bilimsel yöntemle elde edilen bilgilerdir. Aynı zamanda bu bilgi türü sistemli ve tutarlı bilgilerden oluşur. Kısaca bilimlerin insanlığa sağladığı bilgilerdir diyebiliriz. Bilimsel bilgi, ele aldığı konuya, bilgiye ulaşmak için kullandığı yönteme ve amacına göre üç bilim grubuna ayrılabilir.

Bunlar;

1. Formel bilimler (Matematik,Mantık),

2. Doğa bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji),

3. İnsan (Beşeri) bilimler (Sosyoloji, Psikoloji, Antropoloji, Tarih) olarak adlandırılabilir.Felsefe Bilgisi

Felsefe bir soru sorma, sorgulama yapma etkinliğidir. Öyleyse felsefi bilgiye soruyla, sorgulamayla ulaşılır. Felsefenin soruları yaşamın anlamı başlığı altında toplana bilecek sorulardır. İnsan yaşamının gerçekleştiğii evrenin genel yapısı nedir? İnsanın bu evrendeki yazgısı nedir? İnsan içinde yaşadığı evreni bilebilir ve yaşamını bu bilgiye göre düzenleyebilir mi? Güzel nedir? Doğru nedir? Toplum nedir? Devlet nedir? Felsefe insanın yaşamının anlamıyla ilgili bu türden sorulara yanıt verirken, başka bilgi türlerinin ve bilimlerin sağladığı bilgilerden yararlanır ve genel, bütüncül (tümel) yanıtlar verir.

Açıklama:

Umarım işine yarar:\