araba sevdasında kitabın konusu nedir ? kitapta adı geçenler (varlıklar ve kişiler) ? sizi en çok etkileyen kahraman ve özellikleri ? kahramanların yerinde olsaydım ?olayın geçtiği yer ve zaman ? kitaptan çıkardığım sonuç ? bu kitabı okumasını istediğim kişi /kişiler ?kitabı beğendim /beğenmedim çünkü ?kitapta en çok beğendiğim ya da beni etkileyen bölüm ?kitabın yazarı hakkında bildiklerim  ?  yanlış gilgi vermeyin 



Cevap :

Araba Sevdası (kitap)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Araba Sevdası sayfasından yönlendirildi)
Git ve: kullan, ara
ARABA SEVDASI

Yazarı: Recaizade Mahmut Ekrem

Basım Yeri: Beyaz Balina Yayınları – İstanbul/Sultanahmet

Basım Tarihi: 2005

Romanın Konusu: Araba Sevdası;Babadan kalan servetini batılı yaşayışa özenerek, hiç bitmeyecek edasıyla harcayan bu yüzden de adı Mirasyedi’ye çıkan ve küçük yaştan beri doğru dürüst eğitim alamadan yetiştirilen bir gencin aşkını anlatır.

Romanın Adı Neden Araba Sevdası? : Bihruz bey batılı tarzdaki hayatını renklendirmek için iki unsur seçmiştir:Araba sevdası ve bir kadına duyulan sevda, yani aşkı. Bu iki unsur birbirine sıkı sıkıya bağlıdır.Bir anlamda Araba Sevdası, Bihruz beyin aşkını doğurur.

Romanın Edebiyatımızdaki Yeri: İlk realist roman olmasıdır.

Romanın Baş Kahramanı: Bihruz bey

Romandaki Diğer Kahramanlar :Bihruz beyin arkadaşı Keşfi bey, Bihruz beyin aşık olduğu kadın Periveş hanım ve onun arkadaşı Çengi Hanım, Bihruz beyin hocası,annesi, dadısı, uşağı ve şoförü, Mösyö Kondraki

Romandaki Başlıca Kahramanların Fiziksel ve Ruhsal Özellikleri: Kahramanlar: Ruhsal Özellikleri: Fiziksel Özellikleri Bihruz Bey Duygusal ,saf ve kıskanç bir gençtir. 23-25 yaşlarında, kısaca boylu,

Yaptığı her işi gösteriş için yapar güzel giyimli bir gençtir.
Sonunun ne olacağını düşünmeyen birisi. Ama kısmetli olduğu söylenemez. 

Periveş Ha. Hiçbir şeyi söylemekten çekinmeyen Sarışın bir yosma.

bayan, zengin görünmeye çalışan ama Zengin de değil. 
hiçte öyle olmayan bir yalancı ve sadece 
kendi duygularını önemseyen birisi.
Keşfi Bey Palavracıların kralı olan Keşfi bey yalan Göze çarpan bir yakışıklı değil.

söylemeyi alışkanlık haline getirmiş birisi O da bir paşazade olduğundan
İnsanların duygularıyla oynayan bir alçak. varlıklı birisi.
Romandaki Diğer Kahramanlar hakkında genel bilgi: Bihruz beyin Annesi :Oğlunun davranışlarını onaylamaz, ancak onu baba otoritesinden yoksun bir biçimde şımartarak yetiştirmiştir. Oğluna söz dinletemez.

Mösyö Piyer: 65 yaşlarında, siyasete ilgi duyan Fransızca öğretmeni. Memleket meseleleriyle ve siyasetle ilgili haberlere önem veren bir tiptir. Menfaatçi ve içten pazarlıklıdır.

Romanda Yer ve Zaman: Bihruz beyin hayatı bir üçlü kısır döngü üzerine oturtulmuştur:konak hayatı, batılı yaşayış tarzının sergilendiği seyir yerleri (Çamlıca ve Beyoğlu) ve aşk hayatıdır. Roman, Tanzimat döneminde, 1870 yılında geçen olayları anlatıyor. Bu dönemde, Tanzimat Fermanı ile günlük yaşamda söz konusu olmaya başlayan değişim romana yansıyor.

Romanın Dil ve Anlatım Özelliği: Recaizade Mahmut Ekrem tek romanı olan Araba Sevdası’nda süslü ve ağır bir dil kullanmıştır. Fransızca kelimeler ve tamlamalar dikkat çekiyor. Romanında aşkı, pişmanlığı, merhameti ve bir insanın gözler önünde nasıl eriyip gittiğini konu edinmiştir. Betimlemeye sık rastlanır ve anlatım 3.tekil şahsın ağzından yapılmaktadır.

Yazar Recaizade Mahmut Ekrem, bu dönemi Batılılaşmanın yanlış anlaşıldığı bir dönem olarak değerlendirip eserine yansıtıyor. Özenti ve taklit, batılılaşmanın zararlarını ortaya koyuyor