tv de şiddet izleme ile ilgili uzun konuşma​

Cevap :

Cevap:

kolay gelsin ☆☆

Açıklama:

Tv eleştirmeni Doğan, kanalların şiddetin kuşatması altında olduğuna işaret edip kanal yöneticilerinin “Şiddet reyting aldığı sürece yani para kazandırdığı sürece de gözlerini kırpmadan dozunu artıracaklar” diyor. Psikiyatri Uzmanı Güveli, şiddeti sevimli gösterebilecek her türlü yayının kısıtlanması gerektiğinin altını çizerek “Tabi ki şiddet hayatımızda vardır, insanlar bunu bir şekilde öğrenirler ama özendirecek her türlü süreç yanlış ve hatalıdır” uyarısında bulunuyor. Uzman psikolog Zat ise, şiddet içerikli medya ürününe maruz kalmanın ardından “dikkat, karar vermek, kendini kontrol etme” duygularının azalabildiğini, duyguları tanıma, hissetme ve yönetme ile ilgili de zayıflıklar görülebildiğini vurguladı

Dilan Karacan –  Günümüz toplumlarında insani temellerde yaşanan sarsılma, her bireyin bilinçaltına şiddete maruz kalma ve şiddet uygulama ihtimalleri ekiyor. Bu durum artık sosyal yaşamda herkesin cebinde taşıması gereken bir gerçeklik haline geldi. Gerek ekonomik sistem, gerek toplumsal psikoloji ve gerekse kişisel problemler sonucunda biriken öfke, insanlar için kontrolü zor bir hal aldı. Durum böyleyken, toplumun bu birikmiş öfkesini yönlendirmek ve örtmek medyanın ana sorumluluklarından bir tanesi olarak addedilebilir. Alışkanlıklarından zor kopabilen bir toplum olarak, televizyona (Tv) hâlâ ilk günkü gibi ilgiyle sarıldığımızı göz önünde bulundurursak televizyonun psikolojik etki açısından ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. Peki, televizyonlarda halkın huzuruna sunulan hizmetler, insan psikolojisi açısından ne kadar sağlıklı?

Şiddet gibi bir olguyu karalamak, yok etmek ve örtmenin aksine şiddetin insanlar üzerinde yarattığı görsel talepkârlığı, kâr güdümlü projeler ile sömüren bir medya düzeninde toplumun bu yarasının üstüne tuz basıldığını söylemek yanlış olmaz. Şiddet içerikli programların himayesinde seyir zevklerine şiddet bulaşmış her yaştan insan, gün geçtikçe bu olguyla yüz göz olmaktan kaçamaz hale gelir. Tv’de şiddet olduğu gibi sergilenmek ile kalmayıp aynı zamanda özendirilen hallerde de karşımıza çıkmaya başladı.

Hiçbir denetleme kurumunun, Tv sahibinin, yapımcının, programcının ve senaristin, insanları şiddete karşı duyarsızlaştıran bu gibi şiddet içerikli yayınların izleyenler üzerindeki etkisini göz önünde bulundurmadığı aşikâr. Peki, televizyonlardaki şiddet içerikli programlar (diziler vs.) izleyenler üzerinde ne gibi psikolojik olumsuzlara yol açabilir? İnsanlar neden bu tarz içeriklere rağbet ediyor? İnsan psikolojisi açısından bu eğilim nasıl değerlendirilebilir?

şiddet ile ilgili derken anlamadım belki biraz detaylı anlatsaydın olurdu:)