Nüfüsunu arttırmaya çalışan ülkelerin sosyal ve ekonomik özellikleri nelerdir??

(Ayrıca azaltmaya çalışan ülkelerin sosyal ekonomik özelliklerini yazarsanızda cok iyi olur)


Cevap :

Artan dünya nüfusu bir yandan sınırlı doğal kaynakları tüketirken diğer yandan nüfus ve özellikleri ülkeler için önemli olmaya devam etmektedir. Yirminci yüzyılın ortalarına kadar ülkeler, nüfusun sayısal olarak fazlalığını güçlü olmak için gerekli ve yeterli bir faktör olarak görüyorlardı. Ancak günümüzde nüfusun sayısal fazlalığından çok, nitelikleri üzerinde durulmaktadır. Nüfus miktarı ve özellikleri ile ülkelerin kalkınmaları arasında ilişki kurulmaktadır. Günümüzde ülkeler aşırı nüfus artışının sorun yaratması ve buna karşı önlem alınması gerektiğinden çeşitli nüfus politikaları uygulamaktadır. Bir yandan aşırı nüfus artışı çeşitli sorunlara yol açarken diğer taraftan da nüfusun çok az artması veya eksilmesi de ülkelerin varlığını ve geleceğini tehdit etmektedir.
Nüfus bir ülkenin kalkınmasında en önemli etmenlerden biridir. Ancak ülkelerin kalkınmasında nüfus miktarından çok nüfus özellikleri önemlidir. Nüfus artış hızının yüksek olduğu gelişmemiş ülkelerde başta ekonomik olmak üzere sosyal ve kültürel birçok sorun ortaya çıkmıştır. Buna karşın nüfusun çok az arttığı veya azaldığı gelişmiş ülkelerde ise bu durum ülke varlığını ve geleceğini tehdit etmektedir. Bu nedenle ülkeler nüfusun belli oranda sorun yaratmadan artışını sağlamak için çeşitli nüfus politikaları uygulamaktadır.
İşte bu nedenlerle nüfusun belli bir oranda, sorun yaratmadan artışını sağlamak hedeflenmektedir. Oysa bu her zaman ve her ülke için o kadar kolay olmamaktadır. Nüfus politikaları nüfusun niteliğini (eğitim), niceliğini (miktarı) ve dağılımını (kır, şehir, dış ülke) etkileyen bilinçli uygulamalardır.
Günümüzdeki ülkelerin nüfus artış hızları ve nüfus özellikleri ile kalkınmaları arasında ilişki kurulmaktadır.
Dünyada genel olarak uygulanan üç çeşit nüfus politikası vardır.
1. Nüfus artış hızını azaltmaya yönelik olarak uygulanan nüfus politikası. Çin, Hindistan, Pakistan, Afganistan ve Endonezya gibi ülkelerde uygulanır. Bu ülkelerde çocuk ve genç nüfusun fazla olması birçok soruna neden olmaktadır