Çok gezen mi, çok okuyan mı bilir? Hakkında gezerken okuyan şeklinde bir makale yazıcam tanık olarak İlber Ortaylı'nın sözlerini kullanıcam. Yarına ödev LÜTFEN ACİLL en az 1 sayfa dedi uzun yazın lütfenn​

Cevap :

Cevap:

Çok Gezen mi Çok Okuyan mı bilir?

Bazıları yaşayarak, bazıları okuyarak, bazıları gezerek öğrenir. Yaşayarak öğrenebileceğimiz bilgiler sınırlıdır. Örneğin geçmiş, ya da dünyanın bir köşesinde yaşanan olaylar. Okuyarak öğrenmek ise olayı sadece kelimelerle anlatır fakat bize o duyguyu, o kokuyu veremez. İnsan hafızasında görüntüler daha çok yer etmektedir.

Akılda kalıcılık görsellikle ciddi anlamda daha etkili hale gelmiştir. Birçok eğitim alanında bu yöntem kullanılmaktadır. İnsanlar okuduklarının çoğunu akıllarında tutamazken, gördüklerini hafızalarında tutarlar. Buna görsel hafıza da denir. Örneğin meslek eğitimlerinin hepsinde uygulamalı eğitimlere ağırlık verilmektedir. Yabancı dil okulları da aynı şekilde bize gezenin okuyandan daha çok bildiğini gösterir niteliktedir. Ana dili olmayan bir dili, başka bir ülkede kitaplardan ve derslerden öğrenen kişiyle, o dilin anavatanı olan ülkede öğrenen kişi arasındaki büyük bir fark görülmektedir. Tabi ki dili, konuşulduğu ülkede daha iyi öğrenirsiniz. Örneğin yer çekimini bulan bilim adamı Galileo'nun, dünyanın yuvarlak olduğuyla ilgili tüm araştırmaları bir yana, bir ağacın altında yattığı sırada başına düşmesiyle yer çekimini bulduğu söylenir.  

Seyahat eden insanların ufku açılır ve evreni farklı bir gözle görürler. Farklı kültürlerin, farklı yaşam biçimlerinin, farklı acıların, sevinçlerini birebir yaşayarak, iş ve özel hayatlarında karşılaştıkları durumlarda bu bilgileri kullanırlar. ÇOK GEZEN BİLSEYDİ Fatih Altaylı "Çok gezen mi bilir çok okuyan mı bilir sorusunun cevabı İlber Ortaylı'dır. Eğer çok gezen bilseydi Şeyma Subaşı, İlber Ortaylı'dan daha çok bilirdi." dedi. Bunun üzerine İlber Ortaylı, uzun süre kahkaha attı.

IYI ÇALIŞMALAR DİLERİM