1-Karasal iklimde yapılan hayvancılık türleri nelerdir?
2-Karasal iklim Türkiye'de neden geniş bir alana etkilidir?






Cevap :

Cevap:

1 :Karasal İklimin Hayvancılık Faaliyetleri Üzerindeki Etkisi Nedir?

Hayvancılık her zaman çok önemli bir geçim kaynağı olarak bilinmektedir. Hayvancılık yaparken de birçok etken söz konusu olmaktadır. İklimin de hayvancılık faaliyetleri üzerinde bilinen bir etkisi bulunmaktadır. Karasal iklimin hayvancılık faaliyetleri üzerindeki etkisi nedir? Karasal iklimin hayvancılık faaliyetleri üzerinde ne tür bir etkisi olduğunu sizler için derledik.

Karasal İklimin Hayvancılık Faaliyetleri Üzerindeki Etkisi Nedir?

İklimler de hayvancılık faaliyetleri üzerinde bilinen birçok faydaya sahiptir. Karasal iklim de hayvancılık faaliyetleri açısından oldukça elverişlidir. Karasal iklim aynı zamanda kurak iklim olarak da ifade edilebilir. Küçükbaş hayvancılık faaliyetleri için son derece verimlidir.

Karasal İklimin Hayvancılık Faaliyetleri Üzerindeki Etkisi Nedir?

Karasal iklimin hayvancılık faaliyetleri üzerinde olumlu bir etkisi bulunmaktadır. Karasal iklime bağlı olarak bozkırlar yaygın olarak bulunmaktadır. Bozkırlar da hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvansal faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi için son derece verimli bir ortam sağlamaktadır. Aynı zamanda karasal iklim hayvanların beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için de oldukça olumlu bir ortam olarak ifade edilebilir. Kısaca, karasal iklimin hayvancılık faaliyetleri üzerindeki etkisinin olumlu olduğu söylenebilir.

Karasal iklim genel olarak dağlık bölgelerden oluşmaktadır. Dağlık bölgeler de hayvancılığın gelişmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Karasal iklim Türkiye'de yaygın bir şekilde görülen bir iklim türü olarak belirtilebilir. Karasal iklime sahip olan bölgelerde hayvancılık faaliyetlerinin daha fazla geliştiğini de gözlemlemek mümkündür.

Karasal İklimin Özellikleri Nasıldır?

Karasal iklime sahip olan bölgelerde kış çabuk gelir ve uzun süren soğuklar vardır. Aynı zamanda yaz mevsimi de çabuk gelir ve çok sıcak olur. Yıllık yağış ortalamasının ise 550mm düzeyinde olduğu söylenebilir. Karasal iklim küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinin gelişim gösterdiği bir bölge olarak ifade edilebilir. Karasal iklime sahip olan bölgelerde otlak alanların oldukça geniş bir alan kapladığı söylenebilir. Otlak alanların geniş olması da hayvanların beslenmesi için geniş bir alan olduğu şeklinde yorumlanabilmektedir.

Karasal iklimin özelliklerine bağlı olarak bu bölgelerde hayvancılık faaliyetlerinin daha fazla geliştiğini söylemek mümkündür. Ülkemizin iç kesimlerinde karasal iklimin daha yaygın olarak bulunduğu da söylenebilir. Karasal iklime sahip olan bölgeler de büyükbaş hayvancılık da yaygın olarak bulunmaktadır.

2:Karasal İklim Nedir, Nerelerde Görülür? Karasal İkliminin Özellikleri Nelerdir?

Türkiye, her konuda zengin bir ülke olduğu gibi doğal kaynaklar ve mevsimler yönüyle de oldukça bereketli bir ülke konumundadır. Her bölgesinde farklı iklimler ve bitki örtülerine sahip olan Türkiye’de karasal iklim de görülmektedir. Peki, karasal iklim hakkında neler biliyoruz. Sizler için karasal iklim hakkında bilgileri detayları ile derledik.

Karasal İklim Nedir, Nerelerde Görülür? Karasal İkliminin Özellikleri Nelerdir?

Karasal iklim Türkiye içerisinde birkaç bölgede çok yoğun olarak görülmektedir. Karasal iklimde yaşayan insanlar bazen zorlu hava şartları ile mücadele etmek zorunda kalabilmektedir. Sıcaklık değişimleri çok fazla olabilmektedir.

Karasal İklim Nedir?

Deniz etkisinden uzak bölgelerde oluşan kuşak arazilerinin doğu kıyılarında karasal iklim görülür. Kıtaların orta kısımlarında, denizden uzak yerlerde ve Kuzey Yarım Küre'de etkili bir iklim türüdür. Kışlar soğuk ve karlı, yazlar genellikle sıcak ve kurak geçer.

Karasal iklime sahip bölgelerde, kış erken başlar ve ortalama 90 gün karın bölgesinde kalmaktadır. Yazlar kış gibi erken başlar ve sıcaktır. Bununla birlikte, nem düşük olduğu için, bu sıcaklık fazla hissedilmez, gündüz ve gece arasındaki sıcaklık ve yıllık sıcaklık farkı çok yüksektir.

Karasal İklim Nerelerde Görülür?

Karasal iklim ülkemizde, denizden uzak iç bölgelerimizde görülür. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Karasal iklimin yaşandığı Erzurum ve Kars'ta yazlar serin ve yağışlı geçer. Karasal iklimin göründüğü alanlarda, kışın sık sık don görülür. Karasal iklim karakteristik bitki örtüsü, bahar yağmurları ile çiçek açan ve yaz kuraklığı ile kuruyan bozkırlardır.

Ülkemizde, Doğu Anadolu Bölgesi'nde; Erzurum-Kars Bölümü'nde görülmektedir. Bu iklim türü özellikle deniz etkilerinden uzak bir yüksekliğin bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi'nde dikkat çekicidir. Bu iklimin görüldüğü Doğu Anadolu Bölgesi'nde ülkemizde en düşük sıcaklık değerlerine rastlanır ve değerler -40 ° C ve -46 ° C'ye kadar düşer.

Karasal İklimin Özellikleri Nelerdir?

Karasal iklimin özelliklerini sıralamak gerekirse sizlerin de ilk olarak dikkatini çekecek olan madde sıcaklık farklılıkları olacaktır. Özellikler sıralı olarak verilirse:

1. Kış erken gelir ve havalar çok soğur. Kar toprakta ortalama 80-90 gün kalır.

2. Yaz mevsimi erken gelir ve çok ısınır ve kar hızla erir.

3. En sıcak ayların ortalaması 20 ° C civarında olmaktadır. Bazen sıcaklıklar 30 ° C'ye kadar çıkabilir.

4. En soğuk ay ortalaması -10 ° C civarındadır. Bazı günler sıcaklık -40 ° C'ye düştüğünde gözlemlenebilir.

5. Yıllık ortalama sıcaklık 3-5 ° C'dir.

6. Yıllık sıcaklık farkı 40-50 ° C'ye kadar ulaşabilir

7. Yıllık ortalama yağış miktarı 500-600 mm civarındadır.