Dalgınlığa neden olan etkenler nelerdir?Açıklayınız.

Cevap :

Cevap:

Merhaba öncelikle :)

Açıklama:

Bak şöyle bişeye üzülürsen onu düşünürken dalarsın dalgınlık yapar veya her hangi bişeyi kafana taktıysan bu dalgınlığa sebep olur

Olduğunca olan şeyleri kafana takmamaya çalış :)

Başarılar diliyorum <3

Cevap:

genel olarak major depresyon yaygınlığı % 3-5.8 kadardır. bir yıllık yaygınlık % 2.6-6.2 olarak verilmektedir. hayat boyu risk erkekler için % 3-12, kadınlar için % 10-26'dır. farklı araştırmalara göre farklı rakamlar verilmekle birlikte tüm oranlar buna yakındır. epidemiyolojik veriler herhangi bir yılda kadınların % 13'ü, erkeklerin % 8'inin depresyonda olduğunu göstermektedir. türkiye ruh sağlığı profili çalışması’nda 12 aylık depresif nöbet yaygınlığı kadınlarda % 5.4, erkeklerde % 2.3, tüm nüfusta % 4.0 olarak verilmektedir. görüldüğü gibi kadınlarda iki kat daha fazladır. yineleyici depresyonlar kadınlarda daha sıktır. akut atak geçirenlerin % 15 kadarında depresyon süregenleşme eğilimi gösterir.

depresyon için risk etkenleri nelerdir?

erken ebeveyn kaybı

madde ve alkol kötü kullanımı

anksiyete bozuklukları

kadın olmak

erken ebeveyn kaybı

düşük sosyoekonomik düzey

ayrı yaşama, boşanmış olma

işsizlik: işsizlik depresyonda risk etkeni olması yanında işte verimliliği azalmasının önemli nedenlerindendir.

daha önce depresyon geçirmiş olma

yakın zamanda önemli yaşam olayları, stres etkenleri

kişilik yapısı

çocukluk döneminde cinsel veya fiziksel kötü davranılma öyküsü

bazı ilaçlar

tıbbi hastalıklar

hormonal değişiklikler.

depresyonda cinsiyet farklılığı nasıl açıklanabilir?

kadınlarda depresyonun erkeklere göre iki kat fazla olması erkeklerin belirtilerini, alkol kullanımı, değişik eyleme vurum davranışları şeklinde ifade etmesi, kadınların bu olanakları kullanamamaları, aynı stres etkeni karşısında daha yoğun belirtiler göstermesi biçiminde açıklanmaktadır. diğer önemli bir açıklama da hormonal nedenler ve geleneksel kadın rolü ile ilgilidir. ayrıca kadınlarda gebelik, doğum, premenstrüel dönem gibi biyolojik ve psikolojik olarak depresyona yatkınlık yaratan ek özellikler vardır. cinsel ve fiziksel istismar da kadınları daha çok etkilemektedir.

kadın ve ekeklerde depresyon sıklığı ile ilgili olarak aşağıdaki sıralama yapılabilir (en azdan en sıka doğru):

evli erkek

evli kadın

bekar veya dul kadın

bekar, dul, boşanmış erkek

ayrı yaşayan ve boşanmış erkek

depresyonun klinik belirtileri nelerdir?

klinik depresyonun temel niteliği hoş olmayan duygudurum, ilgi ve zevk azlığı, umutsuzluk ve karamsarlıktır. olgular derin bir üzüntü yaşarlar. gelecekleri ve yaşadıkları ile ilgili olarak hep kötümser düşünürler. hastada depresif duygudurum ile birlikte değişik etkinlik ve sorumluluklara karşı ilgi kaybı izlenir. olağan etkinliklerden zevk alamaz. iş, özel zevkler, bireysel ilişkiler, cinsel aktivite de dahil olmak üzere hiçbir şeyden zevk alamazlar. bazı olgularda önde gelen belirti bunaltı olabilir. anksiyete (bunaltı, kaygı) düzeyi çok artabilir, ajitasyon (huzursuzluk) gösterebilirler. genel olarak ilgileri azalır. umutsuzluk ve çaresizlik duyguları o kadar yoğun olabilir ki düştükleri bu durumdan hiçbir şekilde kurtulamayacaklarını düşünebilirler. depresif hastalar basit günlük aktiviteleri bile yapmakta güçlük çekerler. iş, aile, para ve kendi sağlıkları ile aşırı biçimde kafaları meşgul olur. enerji düzeyi azalır. bazı olgularda önde gelen belirti somatik belirtiler olabilir. tepkisel davranırlar.

umutsuzluk, kötümserlik, benlik saygısında düşme ve suçluluk duyguları intihar düşünce ve eylemlerini uyarır. sevilenle yeniden birleşme düşünceleri ortaya çıkabilir. düşünce içeriğinde geçmiş olaylar önemli bir yer tutar. yoğun anksiyete (bunaltı, kaygı) belirtilerinin depresyon olgularında intihar girişimleri için belirleyici bir etken olduğu ileri sürülmektedir. intihar düşünceleri ve girişimleri depresyonun önemli belirtilerindendir.

depresif olguların çoğunda duygudurum değişiklikleri ile birlikte iştah ve kilo kaybı bulunur.

uyku bozukluğu depresyonun çok sık karşılaşılan bir belirtisidir. dalgınlık, unutkanlık olabilir. bazen ağır olgularda aklından geçenlerle dış dünyada olanlar birbirine karıştırılabilir.

depresyon tanısı nasıl konur?

depresyon tanısı koyabilmek için anlatılan belirtilerin tamamının bulunması gerekmez. yukardaki belirtilerden bir küme işlevselliği bozacak kadar ağır ise ve başka nedenlere bağlanamıyorsa tanı konur.

çocuklarda depresyon görülür mü?

evet. çocukluk döneminde de depresyon görülebilir. tedavi edilmemesi halinde uzayabilir ve erişkinlikte de sürebilir. çocuklarda depresyon belirtileri bazen erişkinliktekinden ayrılabilir. okul reddi, hastalık