Cevap :
u, uzayda gerçekten çok nadir rastlanan bir bileşimdir. Sıvı halindeki su güneş sisteminde sadece bizim gezegenimizde vardır. Üstelik bu gezegenin % 70’lik bölümü de sularla kaplıdır. Milyonlarca çeşit canlı bu ortamda hayatlarını sürdürür, buralardaki buharlaşma sayesinde bulutlar ve yağmurlar oluşur.
Suyun çözücü özelliği sayesinde yaşam için gerekli olan besinler çözünür ve canlılar tarafından kullanılabilecek hale gelir. Suyun şeffaflığı sayesinde su yosunları okyanus yüzeyinin altında fotosentez yapabilirler, bu sayede deniz canlılarının ihtiyacı olan besinler aralıksız üretilir. Su, donduğu zaman genişleyen çok az maddeden biridir, onun bu özelliği sayesindedir ki okyanuslar ve göller alttan yukarıya doğru donmaz.
Suyun en dikkat çekici özelliklerinden biri ise ısıyı çekme ve onu tutabilme kapasitesidir. Okyanuslar güneş ışınlarını karadan daha az yansıtır, böylece karalardan daha fazla güneş enerjisi alır, ama bu ısıyı kendi içinde karalara göre daha dengeli biçimde dağıtır. Bu sayede okyanuslar daha sıcak olan ekvator bölgelerini serinleterek aşırı sıcak olmalarını, kutup bölgelerinin soğuk sularını da ısıtarak aşırı soğuk olmalarını ve bunun sonucunda da tamamen donmalarını engeller.
Okyanusların bundan başka pek çok faydası bulunmaktadır.
Örneğin fosil yağlarının yanmasıyla oluşan karbondioksidin atmosfere eklenmesi yine okyanuslar sayesinde engellenir. Çünkü ortaya çıkan karbondioksidin büyük bölümü okyanuslar tarafından emilmektedir.
Başka hiçbir gezegende böyle sürekli dönüşüm halinde bir sıvı su kütlesi yoktur. Sıvı suyun kimyasal ve fiziksel özellikleri yaşamın devam etmesi için kesin gerekli olan şeylerdir.
Deniz ve okyanuslarda bol miktarda tuzlu su bulunur.Bu tuzlu sudaki suyu buharlaştırdığımzda geriye tuz kalır.Bu tuzu da yemeklerimiz de kullanırız.