istiklal marşının edebiyat bakımından önemi?



Cevap :

istiklal marşı bir milletin yeniden doğuşunu yeniden dirilmeye çalışışını ve verdiği haklı mücadeleyi anlatır. edebiyatımız acısından bakıldığında istiklal marsı cumhuriyt dönemi edebiyatının mihenk taşlarından biridir.bir çok eseri oldukça etkilemiş mütekare döneminde ortaya çıkan eserlere ilham kaynağı olmuştur.

İstiklâl Marşı, genel anlamda bir milletin varlığını ve bağımsızlığını gösteren millî sembollerinden biri. Bayrak da böyle bir semboldür. İstiklâl marşları, sembolü olduğu milletin özelliklerini övücü bir dille anlatan bir söz yağpısına ve özel bir besteye sahiptirler. Milletlerin milli günlerinde, resmi törenlerde, çeşitli milletlerarası karşılaşmalarda çalınıp söylenmektedir. İstiklal marşının çalınıp söylendiğini duyan herkesin saygı duruşuna geçmesi mecburidir.

İstiklâl Marşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşına verilen isimdir. Marşın sözlerini 


Mehmet Akif Ersoy yazmış, bestesini 


Zeki Üngör yapmıştır. 


Türk Kurtuluş Savaşı'nın en çetin döneminde, bir millî marşa duyulan gereksinmeyi göz önüne alan 


Milli Eğitim Bakanlığı


1921 yılında bunun için bir şiir yarışması düzenledi. Yarışmaya 724 şiir gönderildi. Kazanacak şiire para ödülü konduğu için başlangıçta Mehmet Akif katılmak istemedi. Ama millî eğitim bakanı Hamdullah Suphi'nin (Tanrıöver) ısrarı üzerine, ödülsüz olmak şartıyla o da şiirini gönderdi.

Yapılan seçim sonunda, Mehmet Akif'in "Kahraman Ordumuza" sungusunu taşıyan şiiri 


TBMM'ce İstiklâl Marşı kabul edildi. Aynı yıl bir de beste yarışması açıldı, ama kesin bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine Millî Eğitim Bakanlığı'nca 


Ali Rıfat Çağatay'ın bestesi uygun görülerek okullara duyuruldu. 


1930'a kadar marş bu beste ile çalındı. O yıl bunun yerini, Cumhurbaşkanlığı Orkestrası şefi Zeki Üngör'ün 


1922'de hazırladığı bugünkü beste aldı.