Cevap :
Enzimlerin genel özellikleri
· Her enzim özel bir substratı etkiler. · Substratın yüzey artışı enzim etkinliğini artırır. · Her enzim özel bir kofaktör (koenzim) le çalışır. · Bir kofaktör (koenzim) birden çok enzimin yardımcı kısmı olabilir. · Her hücre kendi enzimini kendi üretir. · Her hücrede kimyasal reaksiyon çeşidi kadar enzim çeşidi vardır. · Enzimler reaksiyonları hızlandırırlar veya yavaşlatırlar. · Enzimler tepkimeden değişmeden çıkarlar. (harcanmazlar) ve tekrar tekrar kullanılırlar. · Enzimler hücre dışında da etkendirler. · Enzimler protein yapıdadırlar. Proteinlerin yapısını bozan her şey (PH, Isı vb.) enzimin yapısını da bozar. · Enzimatik reaksiyonlar çift yönlüdür. · Enzimler belirli bir PH değerinde aktifleşirler. ÖRN: Pepsin , PH=2 , Tripsin PH=8,5 · Her enzim bir gen tarafından kontrol edilir. · Enzimler tek veya takımlar halinde çalışırlar. · Bazı enzimler inaktif olarak üretilir. Aktivatörlerle aktif hale getirilir.
HCI
ÖRN : Pepsinojen -------------- Pepsin
(inaktif) (aktif)
· 16-Bazı maddeler (metal iyonları ve zehirler) enzimlerin aktif bölgeleri ile birleşip onları etkisiz hale getirir. · 17-Birleşik enzimlerde substratı tanıyan protein kısmıdır. Bağlanma ve etkinlik ise kofaktör (koenzim) ile gerçekleşir.
ENZİMLERİN GÖREVLERİ..
· Reaksiyon hızının canlı için yeterli olması
· Reaksiyonun başlaması için gerekli aktivasyon enerjisinin düşürülmesi
· Reaksiyon oluşurken açığa çıkan enerjinin canlıya zarar vermeyecek düzeyde tutulması
Hücre içersinde meydana gelen binlerce tepkimenin hızını ve özgüllüğünü düzenlerler. Çok defa hücre dışında da etkinliklerini korurlar. Aynı enzim farklı hücre veya doku tiplerinde de katalizör görevi üstlenebilir.