Cevap :
2010 yılının Haziran ayında Halid Said adlı bir genç Mısır polisi tarafından feci şekilde dövülerek öldürüldü. Olayı duyan Whael Ghonim adlı Mısırlı birgenç, ülkede yaşanan insan hakları ihlallerine sessiz kalmama kararı alarak “Hepimiz Halid Said’iz” adlı bir Facebook sayfası açtı.
Çok geçmeden yüzbinlerce kişi tarafından takip edilen sayfa Mısır’daki demokrasi ve insan hakları taleplerini teşvik eden önemli bir platforma dönüştü. Whael Ghonim sosyal medyanın Mısır olaylarındaki rolünü Revolution 2.0 (Devrim 2.0) adlı kitabında anlatır.
2011 yılının Ağustos ayında Mark Duggan adlı bir genç, İngiliz polisi tarafından vurularak öldürüldü. Oğullarının haksız yere öldürüldüğünü iddia eden aile ve yakınları protesto gösterisine başladı. Protesto gösterisinde polisin 16 yaşında bir kızı darp etmesiyle birlikte olaylar çığrından çıktı.
Facebook, Twitter ve BlackBerry mesajları ile organize olan kitleler 4 gün boyunca İngiltere’nin çeşitli şehirlerinde yağmalamalar yaptı. 3 binden fazla kişi tutuklandı, 5 kişi öldü, 200 milyon pound’dan fazlazarar meydana geldi.
Rutgers Üniversitesi öğrencisi 18 yaşındaki Tyler Clementi, geçirdiği ağır bunalım nedeniyle George Washington köprüsünden atlayarak intihar etti. Clementi’nin intiharının sebebi, bir başka öğrenciyle yaşadığı cinsel deneyimin videoya kaydedilip Twitter’dan paylaşılmasıydı. Clementi’nin görüntülerini gizlice kaydedip paylaşan oda arkadaşı Dharun Ravi 10 yıllık hapis cezası ile yargılanıyor.
2011 yılının Ekim ayında Van’da meydana gelen 7.2′lik deprem geride yüzlerce ölü ve binlerce evsiz bıraktı. Depremde yaşanan faciaya duyarsız kalmayan gazeteci Ahmet Tezcan ve Kanal 7 sunucusu Erhan Çelik twitter üzerinden bir sosyal medya kampanyası başlattılar. EvimEvindirVan etiketiyle duyurusu yapılan kampanyaya ilk gün 17 binden fazla yardım daveti geldi. Kampanya yabancı medyada da büyük yer buldu.
İstanbul Altunizade Kredi Yurtlar Kurumu’nda kalan Hüseyin Çakır isimli öğrenci, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’a twitter’dan “Suat Abi, İstanbul KYK Altunizade Erkek Öğrenci Yurdu’nda genç kardeşleriniz üşüyor. Kaloriferler yanmıyor, yedek battaniye yok” diye mesaj gönderdi. Bakan Kılıç bu çağrıya duyarsız kalmadı ve Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü’nü arayarak ülke genelinde kaloriferlerin yanması talimatını verdi.
Sayısını daha çok arttırabileceğimiz bu örneklerden baktığımızda tablo gayet net; sosyal medyademokratikleşme hareketlerine ve yardım faaliyetlerine yardımcı olduğu kadar, nefret suçları ve anarşizm gibi olayları da tetikleyebiliyor. Yani kullanıcının isteğine göre şekillenen bir yapı sosyal medya. Tek başına ne bir mucizeler platformu ne de suçlanabilecek bir mecra. Aslolan ise herşeyde olduğu gibi insan…
Umarım yardımcı olmuşumdur :)
Devamı burada : http://www.blogyedi.com/yeni-dunyanin-anahtari-dijital-okur-yazarlik/