matematik iklim kuşaklarını bana açıklarmısınız

 



Cevap :

  Matematiksel İklim Kuşakları Nedir İklim Kuşakları (Özet) : İklim kuşağı yıl içinde güneş ışınlarınındünyaya geliş açılarının farkından dolayı ortaya çıkmıştır. Bu kuşaklar güneş ışınlarını geliş açısına göre farklı sıcaklıkdeğerlerine sahiptir. Kısaca iklim kuşakları eksen eğikliğine bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Buna göre ekvator ile dönenceler arasındaki alana tropikal kuşak, dönenceler ile kutup daireleri arasındaki alanlara orta kuşak, kutup daireleri ile kutup noktaları arasındaki alana da kutup kuşağı denir.

Tropikal kuşak yıl içinde güneş ışınlarını 90 derecelik açıyla alabilen alanlardan oluşurken, kutup kuşağındaki yerler yılın bazı dönemlerinde güneş ışınlarını hiç alamayan yerleri kapsar.Sıcaklık Kuşakları Dünyanın şekli, kara ve denizlerin dağılışı, okyanus akıntıları ve genel hava dolaşımı gibi faktörlere bağlı olarak sıcaklıkkuşakları oluşmuştur. Sıcaklık kuşakları sıcak, ılıman ve soğukkuşaklardan oluşur. Sıcaklık kuşaklarının sınırları yarımkürelere göre farklılık gösterir. Bunun temel nedeni kara ve denizlerinyarımkürelerdeki oranının farklılık göstermesidir.Sıcak Kuşak Dünya üzerinde yıllık ortalama sıcaklığı 20C ve üzerinde olan yerleri kapsar. Yıl içinde sıcaklık değişimi fazla değildir. Kuzey yarımkürede karalar fazla olduğu için sıcak kuşağın alanı güney yarımküreye göre daha geniştir.Ilıman Kuşak Dört mevsimin belirgin olduğu yıllık sıcaklık ortalaması 20 derece ile 0 derece arasında kalan yerleri kapsar. Karaların fazla olması nedeniyle kuzey yarımkürede daha geniş alan kaplar.

Dünya’nın 23°27′ lık eksen eğikliği dikkate alınarak belirlenmiştir. Dönenceler arasında kalan alan, güneş ışınlarının yıl içinde iki kez dik açı ile geldiği Tropikal Kuşak’tır. Dönenceler ile Kutup Daireleri arasında kalan alanlar, güneş ışınlarının yıl içinde gelme açısının en çok değiştiği, bu nedenle 4 mevsimin belirgin olarak yaşandığı Orta Kuşak, Kutup Daireleri ile Kutup Noktaları arasında kalan alanlar ise Kutup Kuşağıdır.

Dünya’nın eğikliğine bağlı olarak mevsimler oluşur.v

Dünya’nın ekseni 23°27′ eğik olduğu için Güneş ışınlarının yıl içinde gelme açısı ve buna bağlı
olarak ısıtma miktarı değişir.
21 Haziran’da Kuzey Yarım Küre’de yaz mevsimi,
Güney Yarım Küre’de tam tersine kış mevsimi başlar.
23 Eylül, Kuzey Yarım Küre’de sonbahar,
Güney Yarım Küre’de ilkbahar mevsiminin başlangıcıdır.
21 Aralık’ta Güney Yarım Küre’de yaz mevsimi, Kuzey Yarım Küre’de kış mevsimi başlar.
21 Mart’ta Kuzey Yarım Küre’de ilkbahar, Güney Yarım Küre’de sonbahar mevsimi başlar.

Dünya’nın eksen eğikliği nedeniyle bir noktaya Güneş ışınlarının gelme açısı ve atmosferde tutulma miktarı yıl içinde değişir.v

ID Diğer sorular