1.ilk çağlardan beri insanların astronomiyle ilgilenmelerinin nedenleri

2.astonominin hangi bilim dallarıyla ilişkisi vardır

3.astronomide kullanılan temel gözlem araçları nelerdir

4.gök cisimlerini nasıl gözemleyebiliriz

5.astronominin bilgi kaynakları nelerdir



Cevap :

1)tarım, dini günleri belirlerme, geceleri kervanlara yol verme

2)astrofizik, astrokimya, astrobiyoloji, astromatematik, astrojeoloji, arkeoastronomi

3)dürbün teleskop uydular

4)gök cisimlerinden yayılan ışınlarla ve gözlem araçlarıyla

5)fizik, kimya, biyoloji, matematik, meteoroloji, coğrafya

[1] İnsanlar meraklı varlıklardır. Hep kendilerinden büyük yapıları anlamak, daha fazlasını kavramak ve bilmek isterler. Doğamızın, evrenimizin sırlarını çözme uğraşımız bundandır.

Eski çağlardan beri insanlar hep kafalarını gökyüzüne çevirmiş, erişemedikleri bu sonsuz diyarda neler olduğunu merak etmişlerdir. Merakla başlayan bu serüven bilgi ve keşiflerle donatıldıkça astronomi yer ve yön belirleme, takvim oluşturma (hem zamanı söylemek için hem de hasat, yağmur zamanı gibi önemli olayların vaktini tespit edebilmek için) gibi işlerde kullanılmıştır.

[2] Astronominin ilişkili olduğu bilim dalları şunlardır: Astrofizik, astromatematik, astrokimya, astrobiyoloji, astrojeoloji, arkeoastroloji.

[3] Astronomide kullanılan araçlar şu şekildedir: Dürbünler, optik teleskoplar, radyo teleskopları, X-ışını teleskopları, kızılötesi ışınlı teleskoplar, gama ışınlı teleskoplar, uydular.

[4] Gök cisimlerinin çıplak gözle görülebilecek kadar büyük ve yakın olanlarını direkt olarak, dürbünle ya da teleskopla gözlemleyebiliriz.

[5] Astronominin bilgi kaynakları (tüm bilim dallarında olduğu gibi) tekrarlanıp geliştirilen deney ve gözlemler, ayrıca gözlem araçlarının sağladığı verilerdir.