Cevap :
KELİME TÜRETMEK NEDİR.
Kelime türetmek dilde mevcut olmayan bir anlam ihtiyacının ortaya çıkması ile o anlam ihtiyacını karşılmak maksadından ortaya çıkan kelimenin bulunma gerekeçesine denir. Eklemeli bir dil olan Türkçenin kelime yapma mekanizmaları genellikle mevcut köklere mevcut yapım ekleri ilavesi ile çalışır. Kök ve yapım eki ile o kavram karşılanamadığında birleşik kelime kurarak, yabancı dilden kelime alarak, kelime derleyerek veya yepyeni bir kelime üretilip uydurularak yeni kavram ihtiyacı giderilebilir.
Bir dilin her döneminde çeşitli ihtiyaçlardan dolayı yeni kelimelere gereksinim duyulabildiği gibi değişien koşullara dayalı olarak bazı kelimeler kullanımdan düşebilir. Örneğin geçen asırlarda diimizde kullanılan ama bu gün unutulan çok sayıda kelime olduğu gibi, geçen asırlarda dilimizde olamayan bugün ilimize üretilmiş olan çok sayıda kelime vardır. örneğin geçen asırlarda dilimizde olan yaba, dirgen, kürün, anadut, köp, sadak, tir, penez, çerçi vb kelimeler kullanımdan düşmüşken, radyo, bilgisayar, televizyon, uçak, açkı, kurgu, matkap, çekyat, yazarkasa, buzdolabı, çamaşırmakinası gibi kelimeler üremiştir.
Merhaba,
Türkçe dilinden bahsedelim:
- Orta Asya kökenlidir.
- Ural- Altay dil grubunun bir üyesidir.
Türkçe sondan eklemeli bir dildir.
Yani, yapım ekleri kelimelerin sonuna gelir.
Bunun yanında çekim ekleri yani yeni kelime üretmeyen fakat ifadeleri kesinleştiren, ifadeleri belirten ekler de sona gelir.
Örnek verelim:
kitapçıda ifadesini inceleyelim:
- Kitap--- kök
- Kitap + çı-- türemiş kelime
- Kitapçı + da-- çekim eki almış kelime
Şimdi sorumuza bakalım:
Türkçede sözcük yapmanın yolları
Türkçedeki olan harfleri kullanmaktır.
Türkçe dil kurallarına uygun kelimeler oluşturmaktır. (Küçük ünlü uyumu, büyük ünlü uyumu)
Türkçede terim üretme yolları kesinlikle yabancı dildeki kelimeleri Türkçe şekilde yazmak değildir.
- Alternatif olarak yapılabilecek kelimenin anlamını, çağrışımını Türkçeleştirmektir.
Yeni terimler türetilirken işte arkadaşlar bu noktalara dikkat edilmelidir.