Cevap :
1Şimşek, sağanak yağmurda, atmosferdeki elektriğin boşalması esnasında oluşan parlak ışıktır. Peki bu parlak ışık ne zaman oluşur? Şimşek, atmosferin iki ayrı noktasında, yani bulut ve yer ya da iki bulut arasında oluşabileceği gibi, tek bulut içindeki elektrik geriliminin yüksek bir değere ulaştığı zaman da meydana gelebilmektedir.
Güneş ışıkları ile yeryüzünde ısınan hava, içinde buharlaşan suyu da taşıyarak yükselir. Bu yükselen hava yaklaşık 2-3 kilometreye ulaşınca havanın soğuk katmanlarıyla karşılaşır. Bulutların bu yükselişleri sırasında içlerinde oluşan buz kristalleri birbirlerine sürtünerek bir statik elektrik enerjisi açığa çıkarırlar. Bu elektrik enerjisi bulutların üst katmanlarında pozitif (+), alt katmanlarında ise negatif (-) yüklü olarak birikir. Bulutun içindeki yük havayı iyonize edecek güce ulaştığında şimşek oluşur.
Yıldırım en az iki çakma şeklinde gerçekleşir. İlk boşalmada, buluttan yere eksi yük (-) akar. Bu çok parlak bir çakma değildir. Ve genellikle ana kanaldan dışarı doğru saçılan birçok dal görülür. Bu ilk çakma yere yaklaştıkça, çarpacağı noktada oluşan zıt bir yük ve aynı kanalın içinde yerden buluta doğru artı yük taşıyan ikinci bir akım oluşturur. İki çakma genellikle yerden 50 m yükseklikte karşılaşır. Birleşme noktasında bulut ile yer arasında kısa devre oluşur ve bunun sonucunda kanalın içinden buluta doğru yönelen çok parlak yüksek bir elektrik akımı gerçekleşir. Bu elektrik akımında, bulut ile yer arasındaki potansiyel farkı birkaç milyon voltun üzerindedir.
2.http://www.fenokulu.net/flash/elektrik-sunu.swf bu sitedeen bulabilirsin
Şimsek (yıldırım), bulutlar arasında veya bulutlarla yeryüzü arasında oluşan elektron akımı ile meydana gelir.
Parlak elektron akımını çevreleyen hava giderek ısınır ve normalden daha hızlı hareket etmeye başlar. Bu da ısı ve ışık patlamasına neden olur.
Patlama, elektron akışının takip ettiği yol boyunca bir vakum tüpü oluşturur. Bu tüpün içindeki hava genleşip daralarak gürleme sesini oluşturur.
Vakum tüp gürleme sebebiyle tıpkı davul gibi titreşir. Ses tekrarlanıp yankılandıkça da gök gürültüsü dediğimiz doğa olayı oluşur. Ses uzaklara yayılabildiği için, o anda şimşeği göremesek de sesini duyabiliriz.
Şimşeği görebildiğimiz durumlarda, önce ışığın oluştuğuna, ardından da sesin geldiğine şahit oluruz. Çünkü elektron akışının hızı, sesin havada yayılma hızından daha yüksektir.