hOşgörü nedir hoşgörülü nasıl olunur hoşgörü ile ilgili güzel söz 



Cevap :

1.1. Hoşgörü, 
dünyamızdaki kültürlerin zengin çeşitliliğini, ifade biçimlerini ve insan olmanın yollarını kabul etmek, bunlara saygı göstermek bunların değerini bilmektir. Hoşgörü, bilgiyle, açıklıkla, iletişimle ve düşünce, vicdan ve inanç özgürlüğüyle beslenir. Hoşgörü çeşitlilik içindeki uyumdur. Hoşgörü, yalnızca ahlaki bir görev değil, aynı zamanda siyasi ve hukuki bir gerekliliktir. Barışı olanaklı kılan erdem, yani hoşgörü, barış kültürünün savaş kültürüyle yer değiştirmesine katkıda bulunur. 

1.2. Hoşgörü,
kabullenme, lütfetme veya göz yumma değildir. Hoşgörü, hepsinin üzerinde, başkalarının evrensel insan haklarının ve temel özgürlüklerinin tanınmasıyla teşvik edilen etken bir tavırdır. Hoşgörü hiçbir koşulda, bu evrensel değerlerin ihlal edilmesini meşrulaştırmak için kullanılamaz. Hoşgörü, bireyler, gruplar ve Devletler tarafından uygulanır. 

1.3.Hoşgörü,
insan haklarını, çoğulculuğu (kültürel çoğulculuğu da içine alan), demokrasiyi ve hukuk devletini destekleyen sorumluluktur. Hoşgörü, dogmatizmi ve mutlakçılığı reddetmeyi içerir ve uluslararası insan hakları mevzuatına yerleştirilmiş standartları onaylar. 

1.4. Hoşgörü
İnsan haklarına saygıyla tutarlı olarak, hoşgörü uygulaması, toplumsal adaletsizliğin hoş görülmesi veya inançların terk edilmesi veya zayıflatılması anlamına gelmez. Hoşgörü, kişinin kendi inançlarına bağlı olmakta özgür olması ve başkalarının da kendilerine ait inançlara bağlı olduğunu kabul etmesi demektir. Hoşgörü, görünüşü, durumu, konuşması, davranışı ve değerleri doğal olarak farklı olan insanların barış içinde ve oldukları gibi yaşama hakkına sahip oldukları gerçeğini kabul etmek demektir. Hoşgörü, aynı zamanda, birisinin görüşlerinin zorla başkalarına kabul ettirilmemesi demektir."

Cevap:

HÖŞGÖRÜ NEDİR?

kendine aykırı gelse de her şeyi anlayışla karşılayarak olabildiğince hoş görme durumu.

HÖŞGÖRÜ NASIL OLUNUR?

Hoşgörülü kişiler hemen her şeye olumlu bakan ve her şeyi kabul edebilen efendi kişiler olarak kabul edilmektedir. Hoşgörü insan ilişkilerindeki en önemli unsurlardan bir tanesidir. Hoşgörülü olmayan iki insan kesinlikle bir arada kalamaz ve düzgün ilişki kuramaz. Hoşgörülü olmanın ilk adımı empati kurma yeteneğine sahip olmaktan geçer. Empati yeteneği olan kişiler kendisini karşısındakinin yerine koyar ve onun halini anlamaya çalışır. Hoşgörülü olmanın bir diğer önemli unsuru da başka insanlardan gelen her türlü tepkiye karşı sakin kalabilmektir. Bunun için öfkenizi nasıl kontrol edebileceğinizi öğrenmeniz gerekir.

Hoşgörünün önüne geçen en büyük engeller de bencilliktir. Bencillik gibi kötü davranışlarını kontrol edebilen kişiler hoşgörülü davranabilir. Başkalarının ne istediğini anlamakta bir hoşgörü öneğidir. Ayrıca tölerans kavramı da hoşgörü için çok önemlidir. İlişkilerde tölerans fazlasıyla öneme sahiptir ve bir ilişkinin yürümesini sağlamaktadır. Tölerans ve hoşgörü bir arada olursa çok iyi ilişkiler ortaya çıkar. Bazı duygusal özellikler alışkanlıklar, çevre, kültür gibi unsurlara göre şekillenmektedir. Yani hoşgörülü olabilmek için ilk olarak karşımızdaki insanı anlayabilmek ve onun gibi düşünebilmemiz gerekir.

Hoşgörünün önüne geçen en büyük engeller de bencilliktir. Bencillik gibi kötü davranışlarını kontrol edebilen kişiler hoşgörülü davranabilir. Başkalarının ne istediğini anlamakta bir hoşgörü öneğidir.

Ayrıca tölerans kavramı da hoşgörü için çok önemlidir. İlişkilerde tölerans fazlasıyla öneme sahiptir ve bir ilişkinin yürümesini sağlamaktadır. Tölerans ve hoşgörü bir arada olursa çok iyi ilişkiler ortaya çıkar.

Bazı duygusal özellikler alışkanlıklar, çevre, kültür gibi unsurlara göre şekillenmektedir. Yani hoşgörülü olabilmek için ilk olarak karşımızdaki insanı anlayabilmek ve onun gibi düşünebilmemiz gerekir.

Açıklama:

İYİ DERSLER (: