istiklal marşı kabul sürecinde neler yaşanmıştır

Cevap :

İstiklal Marşı;
>> Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin milli marşıdır.
Sözleri Mehmet Akif Ersoy'un, bestesi Osman Zeki Üngör'ündür. 

İstiklal Marşı Niçin yazıldı?
=> Toplumda ulusal bilinci pekiştirecek, ulusçuluk duygusunu daha da canlı kılacak bir marşa gereksinme duyulduğundan dolayı yazılmıştır.
12 Mart 1921 tarihli toplantıda da ulusal marş olarak kabul edilmiştir. 

Kabul Edilme Sürecinde Yaşananlar;
>>
Yarışmayı kazanana verilecek ödülü almak istemeyen Mehmet Akif Ersoy, parayı bir yardım kurumuna bağışlamıştır.
=> Kurtuluş savaşı yıllarında ordu tarafından bir İstiklal Marşı yazılma isteğinin gelmesi üzerine, dönemin Milli Eğitim Bakanlığınca 500 lira ödüllü bir yarışma açılmıştır.Yarışmaya gönderilen 724 şiirden 6 tanesi seçilmiş, bastırıldıktan sonra milletvekillerine dağıtılmış. Bu şiirleri yeterli bulmayan MEB Hamdullah Suphi, yarışmaya para ödülü olduğu için katılmadığını öğrendiği Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ersoy'a bir mektup yazmış ve yarışmaya katılmasını istemiştir. Meclisin 12 Mart 1921'de İstanbul Milletvekili Adnan Adıvar Başkanlığında yaptığı toplantıda, 7 şiir ele alınmış ve bunun ardından Bakan Hamdullah Suphi tarafından okunan Mehmet Akif'in şiiri İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. 

Başarılar. 

İSTİKLAL MARŞI KABUL SÜRECİ VE BU SÜREÇTE YAŞANANLAR

İstiklal Marşımız kabul edilmeden önce, ülkede karışıklıklar ve yeni şeyler hakimdi. 23 Nisan 1920 tarihinde açılan TBMM, vatanseverlerin içine umut doğursa da; o yıllarda bazı ülke toprakları işgal altında olan yerlerdi. Bunun önüne geçebilmek için o dönemler Ankara, düzenli ordu kurma çabasındaydı.

Buna karşın İstanbul Hükumeti, orduları Mondros Ateşkes Anlaşması gereği terhis etme yoluna gitmişti. Bu, düzenli ordu kurma konusunda aşılması gereken büyük bir sorundu.

Ankara, yeni ordu kurma çabasındayken; aynı zamanda bu ordunun sağlam bir moralde olmasını istiyordu. Bu amaçla gazetelerde birlik olunması konusunda çağrılar yapılıyor; bağımsızlık mesajları veriliyordu. Halkın düşmana karşı direnmeye çağıran yazılar yazılıyordu.

İşte tüm bunların arasında İstiklal Marşı fikri ortaya atıldı, çünkü bu marşın orduya ve halka moral vereceği düşünüldü. Mehmet Akif Ersoy, bunun Milli Eğitim Bakanı tarafından bir yarışma şeklinde yapılmasına karşı çıktığı için, ödüllü bir yarışmaya marşını göndermek istemiyordu. Kabul sürecinde Mehmet Akif Ersoy pek çok çaba ile ikna edildi ve o vatan sevgisi ile çağlayan marşımız yazıldı, kabul edildi.

İyi dersler :)