organik ve ineorganik bileşikler



Cevap :

1.organik bileşikler genellikle yanıcıdır.inorganik bileşikler yanıcı değildir. 
2.organik bileşiklerin erime noktaları genellikle düşüktür.(300 c nin altındadır.)inorganik bileşiklerin ise genellikle yüksektir. 
3.organik bileşikler genellikle suda çözünmezler,inorganiklerin çoğu suda çözünürler. 
4.organik bileşiklerinçoğunun yapısı iyonik değildir,inorganikler ise iyonik yapıdadır. 
5.organik bileşiklerde izomerizm büyük rol oynar.inorganikler de izomerizm yoktur. 
organik bileşiklerin oluşumunda katalizörlerin rolü büyüktür.farklı katalizörler kullanılarak aynı maddelerden farklı bileşikler oluşturulabilir. 
6.organik bileşiklerle yapılan reaksiyonlar fazla ısı ve zaman gerektiriler ,inorganik bileşiklerin reaksiyonları daha hızlıdır. 
7.organik bileşiklerin yoğunlukları genellikle düşüktür.


(bkz. organik bileşikler)
(bkz. inorganik bileşikler)

(nonscholasedvitadiscimus, 11.05.2004 20:56 ~ 20:57)

 

(bkz: inorganik bileşik devletleri)

 

organik bileşiklerin dansitesi genellikle düşüktür.
organik bileşikler ile inorganik bileşikler arasındaki bu farklılıklar karbon atomunun periyodik cetveldeki yerinden kaynaklanır.

 

organik bileşikler insanı sürekli altıgen (bkz: benzen halkası) çizmeye yöneltirken, inorganik bileşikler düz adammodelidir, istisnalar dışında öle çok şekil yapmazlar.

 

yapısında c, h, o bulunduran biyomoleküllerdir. canlılık olayları ile ilgili olduklarından organik maddeler adını alırlar organik maddelerden bazıları enerji verici olarak, bazıları yapı maddesi olarak, bazıları da düzenleyici olarak görev yaparlar.
Organik Bileşikler    Yapısında sadece temel element olarak Karbon(C) bulunduran bileşiklere organik bileşikler denir. Karbonun yanında Hidrojen(H), Oksijen(O)  ve halojenlerde bulunabilir. Organik kelimesi organizmadan gelir. Yani canlıların fosil ürünleri organiktir.    1828 yılında Alman kimyacı Wöhler ilk organik madde olan -üre- yi üremiştir.

İNORGANİK BİLEŞİKLER Canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için gerekli olan mineral, tuz, su gibi inorganik molekülleri dışarıdan alırlar. Canlıların dışardan aldıkları bu moleküllere inorganik bileşik denir. Bu bileşikler ;
1-Su 
2-Asit – Baz ve Tuzlar 
3-Minerallerdir