sütçü imam hakkında herşey!!! ACİL...



Cevap :

Sütçü İmam düşman işgali altında bulunan Maraş’ta, Türk namusunu koruyan ve ilkkurşunu atan kahraman. 1871 yılında Maraş’ın Fevzi Paşa Mahallesinde dünyayageldi. Babası Kireççi Ömer, annesi Emine Hanımdır. Asıl adı İmam’dır. Maraş’ta Hacı İmam lakabıyla tanınırdı. Adının yanında mesleği de imamlıktı. Beş vakit namaz haricindeki vakitlerini süt sattığı dükkanında geçiren Sütçü İmam; “İslamiyet, maişet için çalışmayı da bir nevi ibadet kabul eder ve Allah boş duranları sevmez” sözlerini yerine getirmeye çalışırdı. Osmanlılar zamanında, her mesleğin bir üniforması olduğu için, üniforma mahiyetindeki imamet sarığı devamlı başında dururdu.

Maraş’ın Fransızlar tarafından işgali sırasında, bütün şehre bir hüzün çökmüştü. 30 Ekim 1919 Cuma günü sabah saatlerinde, hamamdan çıkan iki Türk hanımına saldıran Fransız askerlerini dükkanından gören Sütçü İmam, dayanamayarak tabancası ile onları öldürdü. Böylece, Maraş’ın kurtuluş destanı başladı. Sütçü İmam’ın attığı kurşunlar, bir kurtuluş destanının öncüsü oldu. Olaydan sonra, Ahırdağı’na çıkan Sütçü İmam, Fransızların 12 Şubat 1920 sabahı Maraş’ı terk etmesiyle şehre döndü.

Günümüzde, Maraş’ın Uzunduk Çarşısında bir abide üzerinde şu yazılar vardır: “31 Ekim 1919” da Sütçü İmam, Türk namusunu burada silahıyla korudu.”

Maraş Harbinden gazi olarak çıkan Sütçü İmam’a, Maraş Belediyesince kaledeki topun idaresi verilmişti. Sütçü İmam, 1922 Kasımında bu vazifeyi yaparken barutun ateş almasıyla yandı. Derhal tedavi altına alındıysa da iki gün sonra 25 Kasım 1922’de vefat etti.

Sütçü İmam, (asıl adı İmam [1][2] ,süt satarak geçimini sağladığı için "Sütçü" lakabı verilmiştir[2]) (d. 1871, Kahramanmaraş – ö. 25 Kasım 1922). Uzunoluk semtinde süt satarak geçimini sağlıyordu. 31 Ekim 1919 günü hamamdan çıkan 3 Türk kadına Fransız-Ermeni lejyonerleri “Burası artık Türk memleketi değildir. Fransız müstemlekesinde peçe ile gezilmez!” diyerek kadınların peçelerini zorla açmak istemişlerdir.[2] Olaya ilk müdahale eden Çakmakçı Sait; “Gâvur oğulları! Dokunmayın bacılarıma!” diyerek Fransız-Ermeni Lejyonerlerinin üzerine yürüdü. Üzerinde silahı olmayan Çakmakçı Sait silahlarıyla karşılık veren işgalciler tarafından yaralanmıştır.[2] Bunu gören Sütçü İmam yanındaki silahıyla ateş açmış ve bir Fransız-Ermeni Lejyoner askerini öldürmüş, bir diğerini de yaralamıştır.[2] Çakmakçı Sait şehit düşmüş yaralanan Ermeni ise ölmüştü. 1 Kasım 1919 tarihinde ölen Ermeni için büyük bir cenaze töreni düzenlendi. Ermeni ve Fransız askerleri Sütçü İmam'ı aramaya başlayınca Sütçü İmam bir atla Ağabeyli köyüne gitti. Ermenilerin ve Fransızların bütün çabalarına rağmen Sütçü İmam bulunamadı.[2] 31 Ekim 1919'da düşmana ilk kurşunu atan Sütçü İmam, Kahramanmaraş'taki Kurtuluş hareketini başlatmıştır.[2]