allahınbiziyaratmasıfatınedir?



Cevap :

Allah neden bizi yarattı? (Mete Tunç) Oca 12th, 2009by Mete Tunç.

 “Alimler”, “Allah, neden yarattı” sorusu ile karşılaşmışlar ve/veya kendilerine sormuşlar ki, belki “rüyalarında görerek” bir kutsi hadis uydurmuşlar: “Ben gizli bir hazineydim. Bilinmek istedim ve alemleri/mahlukatı var ettim/yarattım.”

 

Oysa Kuran, insanların Allah’a kulluk etsinler, diye (ve cehennemin de insanlar için) yaratıldığını yazar. Belli ki, okur-yazar veya değil, Müslümanlara bu ayetler kafi gelmemiş; haklı olarak sormuşlar…

 

Hala da soruyorlar. Bir mümin kardeşim, bir Risalei Nur’daki(1) o hadis doğrultusundaki “süslü” açıklamayı yeterli bulmamış, soruyor. “Ağabeyler”, dini ıstılahlarla, “Allah”ın sıfatlarıyla vs. dolu, aslında hiçbir şey söylemedikleri uzunca cevap vermişler. Sadece aşağıdaki paragrafı alıyorum ki, kafidir:

 

… İnsana gelince… Bilinmek, tanınmak, övülmek, takdir toplamak ve maharetlerini göstermek arzûlarının aşırısı insan için bir zaaftır, bir kusurdur, bir haddini aşmışlıktır. Çünkü insanın bu duyguları mübalâğalı olarak kullanmaya hakkı yoktur. Çünkü bu hak Allah’a aittir. Çünkü insanın varlıklar üzerinde hakkı yoktur. İnsanın hakkı sadece şükürdür ve Allah’ı övmektir…

http://www.saidnursi.de/fikih/index.php?goster=ders_detay&katagori=5&k=1419

 

Allah’ın “alemleri” ve insanı yaratma gerekçesini “Allah”lığa “yakışır tarzda” açıklayamayarak Müslümanları ikna edemeyen Kuran’dan; o gediği doldurmak için uydurulan, üstelik “kutsi” denilen, fakat hem Kuran’a hiç uymayan hem de “durumu” karıştıran hadisten; Cumhuriyet rejiminin baskıları “sayesinde”, “veli” arayışındaki kimi dindarlar tarafından payeler verilen, “kerameti kendinden menkul” bir zatın, konuyu edebi(?) ifadelerle iyice karmaşıklaştıran tefsirinden beslenenlerin cevapları da elbette belirsiz, problemli olacaktır. Yukarıdaki açıklamayı analiz etmek akla ziyandır!

 

(1) Said Nursi’nin, öğrencileri tarafından yazıya dökülüp kitaplaştırılan ve Nurcularca “Kuran tefsiri” diye nitelenen sözleri.