"İlk izlenim ve iyi bir dinleyici olmak" konusu üzerine çok kısa özet.(Yaklaşık 1 kısa paragraf falan.)



Cevap :

İlk İzlenim ve İyi Bir Dinleyici Olmak İletişim Biçimimizi Belirliyor 

Araştırmacılar, daha önce birbirleriyle hiç karşılaşmamış insanların ilk kez karşılaştıklarında kısa sürede birbirleri hakkında ilk izlenim edindiklerini söylemektedirler. İlk otuz-otuz beş saniyede oluşan bu izlenim karşımızdaki kişilerle olan iletişimimizi ve ilişkilerimizi de yönlendirir. İzlenimi ön yargıdan ayırmak gerekir. Ön yargı, kişilere bazı özelliklerden dolayı farklı davranmaktır. Ön yargılı davranmak olumlu iletişimi bozar. Olumlu iletişim için nasıl göründüğümüzden çok nasıl bir yüz ifadesine sahip olduğumuz ve nasıl konuştuğumuz daha önemlidir.

Örneğin, bir çocuk henüz konuşmaya başlamadan karşıdaki insanların davranışlarından, yüz ifadelerinden ve ses tonundan sevilip sevilmediğini anlar… Çocuklar bu anlamda herkese karşı tarafsız ve ön yargısızdır.

Bütün insanların farklı kişilikleri vardır, benden farklı değer yargıları ve inançları olabilir ve bütün insanlar değerlidir biçiminde yargılara yer vermek empati yaklaşım geliştirmemizi kolaylaştıracaktır. Araştırma bulgularına göre küçük yaştaki çocuklar bile empati kurabilirler ve eğitimle, empati yaklaşım geliştirebilirler.

Araştırmacılar dikkatle dinlemenin insanlar arasında olumlu ilişkiler kurmaya yardımcı en etkili iletişim ögesi olduğunu vurgulamaktadır.