Bilimsel Deney Nedir?
Bir olguyu, bilime dayandırarak kanıtlama biçimine "bilimsel deney" denir. Bu olguların, doğruluk değerini ölçmek ya da hangi koşullarda hangi sonuçların süregeldiğini açıkça görebilmek için deney yapılır.
Sorularımıza bakalım ve cevaplayalım:
1. Bilimsel deney için yapılması gereken ön hazırlıklar nelerdir?
- Sorun neyse önce bu sorun çözülmelidir.
- Gözlem yapılmalıdır.
- Yapılacak deneyle ilgili veriler toplanır.
- Hipotez kurulmalıdır: Hipotez, soruna sağlam bir çözüm önerisi sunulmalı, deney ve gözlemlerle desteklenebilir olmalı ve toplanılan verilerle doğru orantılı olmalıdır.
- Tümdengelim ve tümevarım teknikleriyle tahminde bulunulmalı.
- Gerçek açığa çıkarılmalı.
- Teoriler ortaya atılmalı.
- Kanun değeri belirlenmeli.
2. Kontrollü deneyin amacı nedir? Kontrollü deneye örnek verin.
Kontrollü deneyde iki adet gözlem yapılır ve bu gözlemlerden birisi deney grubu içerisinde birisi de kontrol grubu içerisinde incelenir. Genellikle işlem görmeyen gruba kontrol grubu denir. Bu sayede deneyin gerçekleşme olasılığının aksini kontrol etmiş oluruz.
Kısacası, kontrollü deneyin amacı, işlem uyguladığımız olgunun tam tersi durumunda neler olacağını görebilmektir.
Kontrollü deneye örnek olarak;
Aynı koşullara sahip olan bir saksı hazırlanır. İçerisine aynı tip tohum, toprak ve gübre konur. Güneş ışığı alma durumu da iki saksı için aynı konuma ayarlanır. Fakat bu saksılardan birisine diğerinden farklı oranda su verilir. Daha sonrasında bitkilerin gelişimleri gözlemlenir. Bu bağlamda en iyi su oranı saptanmış olur. Bu deneyde kontrol grubu olan saksı, daha az miktarda sur verilen saksıdır.
3. Bilimsel bir araştırmada denenmiş bir hipotezin geçerliği yoktur sözünü açıklayınız.
Bu sözde anlatılmak istenen, hipotezin yani her türlü tahminin, kontrollü bir bilimsel deneyle açıklanmamış olması, o hipotezin yalnızca geçici bir tahmin ve çözüm yolu olduğu şeklindedir, kesin bir gerçekliği ifade etmez.
Kısacası bir hipotez, daha öncesinde bir bilimsel araştırmada kullanılmış olsa da her bilimsel araştırma için sıfırdan, özgün bir hipotez kurulmalı ve deneyle de açıklanmalıdır.
4. Güvenilirlik nedir? Bilimsel araştırmada güvenilirliğin önemini açıklayınız?
Bilimsel bir deneyde ölçülmek istenen olgunun, tutarlı ve istikrarlı bir şekilde ölçülmesine güvenilirlik denir. Bilimsel araştırmada güvenilirlik önemlidir çünkü; güvenilir olan bir testin başka deneyler üzerinde kullanılmasıyla benzer sonuçlar elde edilebilir. Kısacası kararlılığın bir göstergesidir.
Bilimsel araştırma örnekleri; https://eodev.com/gorev/11524015
Betullsahinerr