Cevap :
Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için, hedefe ulaşmak için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cehalettir, doğru yoldan sapmaktır, doğru yolu göstermeyene yol sormaktır. Yalnız: İlmin ve fennin yaşadığımız her dakikadaki aşamaların gelişimini anlamak ve ilerlemelerini zamanında takip etmek şarttır. Bin, iki bin, binlerce yıl önceki ilim ve fen dilinin çizildiği kuralları şu kadar bin yıl sonra, bugün aynen uygulamaya çalışmak elbette ilim ve fennin içinde bulunmak değildir.
Bilim: Çeşitli konularda gözlem ve deneye dayanarak gerçekleri ortaya koyan düzenli bilgi demektir. Bir ülkede bilim, ancak bilgiyi benimseme ve onu üretme yoluyla gelişebilir. Bilime önem veren milletler teknolojik alanda da ileri giderler.Atatürk’ün “ Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir.” Sözü onun insan aklına, çağdaş bilime ve teknolojiye ne kadar önem verdiğini gösterir. Bizler çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkmak istiyorsak, bilime, bilimsel düşünceye, teknolojiye önem vermeli yılmadan, yorulmadan çalışmalıyız.
Yurdumuzun en bayındır, en göz alıcı, en güzel yerlerini üç buçuk yıl kirli ayaklarıyla çiğneyen düşmanı mağlup eden zaferin sırrı nedir? Orduların sevk ve idaresinde bilim ve fen ilkelerinin kılavuz edinilmesindedir. Milletimizin siyasi ve içtimai hayatı ile ulusumuzun düşünüşsel eğitiminde de yol göstericimiz bilim ve fen olacaktır. Türk milleti, Türk sanatı, Türk ekonomisi, Türk şiiri ile edebiyatı okul sayesinde ve okulun vereceği bilim ve fen sayesinde bütün olağanüstü incelikleri ve güzellikleriyle oluşup gelişecektir.
Merhaba,
Gazi Mustafa Kemal Atatürk "Dünyada her şey için; medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilim ve fendir. '' sözü ile bizlere:
- Çağdaş uygarlıklar seviyesine ulaşmanın tek yolunun ahlaki ve bilimsel anlamda gelişme göstermek olduğunu,
- Bir işte başarılı olmak için bilimsel yöntemlerin benimsenmesi gerektiğini,
- Ahlaklı bir insan olmanın başarı için mutlak bir gereklilik olduğunu,
- Bilimin ve ahlakın hayatta kalmak, başarılı olmak, ilerlemeyi sağlamak için en temel gereksinimler olduğunu anlatmaya çalışmıştır.
İyi ödevler dilerim :)