Cevap :
Soru 1.
Baskın iki özelliği fenotipinde gösteren bir bireyin iki özelliğinin heterozigot olup olmadığını anlamak için aabb bireyi ile çaprazlanıyor.
Çaprazlama sonucunda;
I. AABB
II. AaBb
III. aabb
IV. aaBb
genotipli yavrulardan hangilerinin oluşması beklenemez?
Çözüm:
aabb genotipli bireyden mayoz bölünme sonucunda ab gameti meydana gelir. Genotipi bilinmeyen bir bireyle çaprazlama sonucunda meydana gelen yavrularda ab genleri bulunmalıdır. I. öncülde ab gameti bulunmadığı için AABB genotipli yavru oluşamaz.
Doğru Yanıt: yalnız I
Soru 2.
Otozomlarla taşınan çekinik iki ayrı özelliği fenotipinde gösteren bireyler soyağacında koyu renkle gösterilmiştir.
Buına göre, numaralandırılan bireylerden hangilerinin bu karakterler açısından homozigot olma ihtimali vardır?
Çözüm:
Bu iki ayrı çekinik özellik otozomlarla taşındığı için içi taralı bireylerin genotipleri aabb şeklindedir. Buradan numaralı bireylerin genotiplerini çıkarabiliriz. 1 ve 2 numaralı bireylerin genotipleri heterozigot AaBb olmalıdır. Genotipleri bu şekilde olan iki ayrı birey çaprazlandığında 4 nolu birey homozigot genotipli olabilir. 5 ve 3 nolu bireylerin çocuklarında bu özellik görüldüğü için heterozigot genotipli olmalılar. Heterozigot AaBb ve homozigot resesif aabb iki bireyin çaprazlanması sonucu 6 ve 7 nolu bireylerde heterozigot genotipli olurlar.
Doğru Yanıt: yalnız 4
AaBbDD genotipli bir canlının aşağıda verilen gametlerden hangisiyle kendi gametleri döllenirse abD fenotipli oğul bireyler oluşur?
Çözüm:
AaBbDD genotipli bir canlıdan 4 çeşit gamet oluşur. ABD, AbD, aBD, abD.
abD fenotipli oğul bireylerin oluşabilmesi için AaBbDD genotipli canlının abD gameti ile B cevap şıkkındaki abd gametinin döllenmesi gerekir.
Doğru Yanıt: abd