Osmanlı devletinde Padişahın emirleri hangi isimlerle yayımlanır ?



Cevap :

brahim Yılmaz  Akdeniz Üniversitesi Tarih Bölümünde okuyan değerli bir genç. İnternette yaptığımız serbest atışlardan birinde ona rastladık. Sosyal bir bölümde okumasına karşılık, internet teknolojilerine ve dillerine de meraklı. Böyle gençleri gördükçe geleceğe olan umudumuz  artıyor. "Gençler okumuyor, yaşadıkları dünyaya karşı duyarsızlar," türünden genel yargılarımız  var ya; işte İbrahim Yılmaz gibi genç arkadaşlar da bizim ezberlerimizi bozuyor. Onun kendi blogunda yayınlanan, kaynaklardan Harem'le ilgili ulaşabildiği bilgileri derleyerek yazdığı bir çalışmasını aktarıyoruz.

Haremin Gizemi

Osmanlı Devlet’ inde “harem” asıl adıyla “Darüs-saade” yüzyıllar boyu merak konusu olmuştur. 16. yy. itibariyle yüksek duvarlarla çevrili bir mekân ve içerisine de belirli görevli erkeklerin dışında girişin yasak olduğu bir kurum. Bir de buna içeride bulunan yüzlerce birbirinden güzel cariyeyi de eklediğimiz zaman bu kurum tam bir sır küpüne dönüyor. Böyle gizemli bir durum karşısında da birçok yazar çoğu zaman hayal ve fantezilerin süslediği bir yer olarak lanse etmişlerdir bu kurumu.

Ülkelere hükmetmiş hükümdarların yaşadıkları sarayları görerek onların nasıl bir yaşam sürdürdüklerini öğrenmek ister insanlar . Hele ki bu 3 kıtaya hükmetmiş Osmanlı padişahlarının hareminde yüzlerce kadının bulunduğu saraylar söz konusu olduğunda merak duygusu bir kat daha artar.

 Osmanlı Sarayında Harem

Harem, yani evde kadınların yaşadıkları bölüm geçmiş çağlarda da vardı. Osmanlı haremi konusunda da akla ilk olarak hakkında çok az bilgi bulunan Bursa Sarayı gelir. Böyle bir saray mevcut olmuştur fakat haremiyle ilgili hiç bir bilgi yoktur. Oysaki Bursa kütü